| FAQ | Szukaj | U¿ytkownicy | Grupy | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Mocherowe berety
Autor Wiadomo¶æ
Kuba122 
Korfballista

Nick na CM: Kuba 122
Sk±d: Klembów
Wys³any: 2009-01-20, 11:15   Mocherowe berety

Co sądzicie o paniach wyposażonych
w berety z antenką umożliwiającą słuchania o.dyr.Rydzyka
<Kórekta moja- Raymaniac>
Ostatnio zmieniony przez Raymaniac 2009-02-24, 18:15, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Fafikozoom 
crap-san

Nick na CM: rayman-fan
Sk±d: ja: cię: znam
Wys³any: 2009-01-20, 11:29   

Jest taka piosenka
http://www.youtube.com/wa...ynext=1&index=2

Hawkeye 
Moderator na emeryturze
Tata Psychopata

Nick na CM: smalltomasz
Sk±d: Od rzeźnika wracam
Wys³any: 2009-01-20, 12:37   

To są biedni starzy ludzie, niezwykle naiwni, którzy dali się nabrać na ikonę świętości na jaką wykreował się Rydzyk... Czy można coś więcej powiedzieć?

Temat nie nadaje się do dyskusji, każdy wie, że to chore zjawisko...

snakee9 

Sk±d: Eudezet
Wys³any: 2009-02-22, 13:30   

Jeśli się nie przypieprzają to nie widze problemu, każdy ma prawo upaść tak nisko, jak tylko chce :) Nigdy nie miałem z nimi większego problemu, nie przeszkadzają mi, więc po co miałbym sam sie do nich dowalać?

Gorszą opcją są ludzie-konserwy którzy bezpośrednio uprzykrzają życie innym - nie raz zdarzało się że lokalne spolecznosci dzielnie odpierały ataki zła blokując organizowane koncerty/festiwale, zwłaszcza metalowe i gotyckie.

Kostek 
Ornitolog

Sk±d: Inąd
Wys³any: 2009-02-22, 18:32   

Phi, jeśli na takim koncercie zdarza się, że zespół profanuje rzeczy dla tych ludzi w jakiś sposób ważne, to co się im dziwić.
Choć i tak 80% to paranoje.

snakee9 

Sk±d: Eudezet
Wys³any: 2009-02-24, 16:49   

No to niech składają skargi do prokuratury - w ten sposób sprawa by się rozwiązała i nie byłoby takich sytuacji jak w Kłodzku. Na festiwalu Gotyckim mieszkańcy ODCIELI PRĄD, przez co wielu fanów, w tym zza granicy, musiało sobie odpuścić koncert tylko przez domysły, ze zapewne czcili tam szatana :) Ok, rozumiem, darcie Biblii na Behemocie, ale gotyk ma tyle wspolnego z szatanem co dram en bejsy :)

Raymaniac 
Dupa forum
State Alchemist

Nick na CM: Raymaniac
Sk±d: Z Nienacka
Wys³any: 2009-02-24, 18:18   

Mohery...cóz, ludzie, którzy uważaja sie za jedynych słusznych, zaś każdy, kto myśli inaczej jest masonerią i żydokomunistą. Dodatkowo są podjudzani przez księży, że robią dobrze, a ci, którzy twierdzą inaczej to masoneria i żydokomuniści, ewentualnie redaktorzy Radia Zet. Tak czy inaczej współczuję tym ludziom ślepoty umysłowej, jak każdej osobie idealistycznie nastawionej do kościoła zresztą.

Kostek 
Ornitolog

Wys³any: 2009-02-24, 20:11   

Boże, dajesz popis zasklepienia umysłowego godnego "mohera".
Raz, że nienawidzę uogólniania, a pojęcie moher odnosi się jednocześnie do wszystkich i do nikogo, bo ludzie sa na tyle zróżnicowani, że wepchnięcie ponad miliona z nich pod jedną definicje jest głupotą. Podejrzewam, że nie znasz więcej niż kilkunastu babć, co uniemożliwia Ci w tym momencie jakiekolwiek generalizowanie. Jeśli miałbym wydawać opinie na podstawie "moherów", które znam, byłby to obraz nawet pozytywny - osób negujących słuszność wszystkich politycznych komentarzy naszych kochanych patriarchów. :P
Owszem, są babcie zmanipulowane przez Rydzyka, który, nawiasem mówiąc, powinien zostać usunięty ze wszystkich stanowisk kościelnych, ale nawet wśród słuchaczek tegoż radia jest wiele osób myślących niezależnie (vide ciotka mojego kumpla, o której można powiedzieć wszystko, tylko nie to, że wierzy ślepo w jakikolwiek autorytet).
Jeśli chodzi o idealizm, to w każdym przypadku jest on głupotą, bo nic doskonałe nie jest. Kościół jako taki jest ideą dobrą i szlachetną, lecz tworzą go tylko ludzie, a jak to z ludźmi jest, wiemy. Co wcale nie zmienia faktu, że naprawdę robi on wiele dobrego, ale tylko wtedy, gdy realizuje swoje prawdziwe cele, a nie doraźne ambicje kilku arcybiskupów, których przeszłość jest co najmniej wątpliwa, jak to jest obecnie u nas w Polsce ;]
Co do księży to chyba też masz jakieś uprzedzenia, bo pewnie nie znasz osobiście zbyt wielu. Choć polski Kościół jest w znacznej mierze wypaczony, jest w nim wielu duchownych, którzy odwalają kawał dobrej roboty. A że na 10 kiepskich przypada może 4 porządnych to inna sprawa. Niemniej, nie wolno uogólniać. Osobiście znam kilku, którzy Radio Maryja najchętniej poddaliby kilku kontrolom skarbowym i zamknęli.

Btw, poprawcie ten nieszczęsny ort w temacie.

Raymaniac 
Dupa forum
State Alchemist

Wys³any: 2009-02-25, 19:42   

Chłoptasiu, moje uprzedzenia wywodzą się własnie z tego, że znam wręcz za dużo takich osób- zarówno księży, jak i moherów.
Od półtora roku czynnie brałem udział w zjazdach wspólnoty katolickiej na moim terenie <głównie z tej racji, że podbijało mi to ocene z zachowania i religii, ponadto brali w tym udział kumple wiec ból był mniejszy> osobiście poznałem zarówno podrzędnych księży, jak i lokalnego biskupa. I przy okazji pobliskich starszych w liczbie około czterdziestu, w tym paru-nastu przewijających sie epizodycznie. I dziś stwierdzam, ze moim zdaniem to jest poprostu zwykłe wodogłowie. Modlitwy za to, żeby "masonieria" przegrała wybory, wyzywanie z ambony Tuska od hitlerowców i bolszewików, wręcz cytowanie Rydzyka jako jedynego słusznego żródła wiedzy (tak, pojawił sie nie jeden raz cytat o szambie i perfumerii). Dla mnie to wystarczajacy obraz. No, ale zawsze moze to być przypadek, że tyle ludzi <którzy notabene zjeżdżali sie z naprawdę odległych obszarów> ma akurat takie debilne poglądy, prawda ?
I właściwie- z definicji typowy moher to osoba, która jest ślepo zapatrzona w Radio M. i osoby, które wyrażnie je negują, mają sie nijak do prawdziwej moherowej elity. Czepek na łepetynie jeszcze o niczym nie świadczy- ba, moja babcia, która od lat głosuje na lewicę <i ostatnio na PO>, sama taki nosi. I jakos ją do moherów nie kwalifikuję ;P

Cytat:
Choć polski Kościół jest w znacznej mierze wypaczony, jest w nim wielu duchownych, którzy odwalają kawał dobrej roboty

Jak mówiłem, znam wystarczajaco wielu- i broń Boze, nie mówię, że wszyscy są takimi kretynami- bo żadnej grupy społecznej nie da sie wrzucić do jednego wora. Sam mam niekłamaną przyjemność z własnej woli w czwartki spotykać się z księdzem, który poprostu ma ludzkie poglądy i potrafi rozmawiać z każdym. Że jego przełożony już ma poglądy nawet wśród wiernych uznawane za durne to szczegół <"Warszawę zbombardowano, bo tam dużo prostytutek było i to kara boska była !"> ;P

Kostek 
Ornitolog

Wys³any: 2009-02-26, 15:29   

Chłoptasiu to możesz mówić to młodszych/ głupszych, więc sobie daruj.

"Liczba około czterdziestu" to jest dokładnie to, o czym mówiłem - za mało osób, by generalizować. Jeśli zaś na takim zjeździe tworzysz obraz czegokolwiek, to chyba nie mamy o czym rozmawiać.
Osobiście, należąc w sowim czasie do dwóch organizacji katolickich poznałem kilkaset osób w rożnym stopniu związanych z Kościołem, a byli to przede wszystkim ludzie młodzi (zaznaczę, że tworzenie swojego poglądu na Kościół w oparcie o starsze babcie to coś więcej niż zasklepienie - to czysty statystyczny kretynizm). Byli to ludzi jak najbardziej normalni, owszem, zdarzyły się odchyły negatywne, ale równoważyły jej jednostki w jakiś sposób wybitne. A to dokładnie tak, jak w każdej grupie społecznej. Bo Kościół nie jest niczym innym, jak zwykłą grupą społeczną. I z jednej strony demonizowanie jej, zaś z drugiej idealizacja - jest głupia. To rzesza ponad 20 milionów ludzi, także jakikolwiek pogląd na temat ciemnoty i głupoty Kościoła jest durny, bo tak wielka liczba ludzi ciemna i głupia być nie może. Może być przeciętna. I to samo się tyczy duchownych - jest ich tylu, że są zwykli. Są debile, ale są jednostki wybitne, nie wolno więc wyrabiać sobie opinii na podstawie skrawka. Przypominam, że grupa reprezentatywna to 1001. A założę się, że wśród 1001 księży znajdzie się tyleż samo idiotów, co ludzi mądrych i szlachetnych. Jak wszędzie.
Tak też mówienie "wcale nie mówię, że wszyscy, tylko większość" należy uznać za pozbawione racjonalnego poparcia w rzeczywistości.

Raymaniac 
Dupa forum
State Alchemist

Wys³any: 2009-02-26, 21:05   

Ty wyraznie wciąż nie czujesz do czego piję- nie ma grupy, której cechy da sie wrzucić do jednego wora, co podkreślałem juz wcześniej, jednakże w MOICH oczach większosć katolików starszych niż 25-30 lat, których miałem okazje poznać właśnie takimi szajbusami jest. Z księżami tak samo. Znam sam wielu młodych, z którymi do dziś jestem w świetnym kontakcie, a których poznałem dzieki współnotom właśnie, tak samo z tym odsetkiem księży- do dzis ubolewam,że znajdują sie na niższych stanowiskach od przełożonych.
Na czym innym mam sobie wzorować opinię ? Na czymś, co podobno jest i nigdy tego zbytnio nie doświadczyłem- a wręcz przeciwnie ? ;P Nie, nie kieruje się ostatnią modą w mediach na krytykę koscioła jako instytucji, mam szacunek do księży i ludzi, którzy na to zasłużyli. I po raz kolejny powtórzę, że dla mnie normalna "katoliczka", która nosi beret, nie jest moherem, do jasnej anieli.

Kostek 
Ornitolog

Wys³any: 2009-02-27, 16:51   

Ach, to się cieszę, mój błąd. Wybacz przesadną irytację, ale jestem w stanie finalnej frustracji ludzką głupotą, generalizowaniem i poglądami ludzi, które tak naprawdę nie są ich. A to prowadzi do tego, że doszukuję się ich tam, gdzie ich nie ma.
A, przepraszam za zbyt ostry ton, niepotrzebnie tak zareagowałem, to też wynik skrajnej nerwicy :P

Raymaniac 
Dupa forum
State Alchemist

Wys³any: 2009-02-27, 17:19   

A myślałem, że ostatnio to ja mam target na irytację we wszelakich formach. Ale spoko ;]

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: