| FAQ | Szukaj | U¿ytkownicy | Grupy | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Kara śmierci

Jesteś za czy przeciw karze śmierci?
Jestem za
82%
 82%  [ 14 ]
Jestem przeciw
5%
 5%  [ 1 ]
Nie mam zdania
11%
 11%  [ 2 ]
G³osowañ: 17
Wszystkich G³osów: 17

Autor Wiadomo¶æ
Wielokropek 
Glamrocker

Nick na CM: ...
Sk±d: Płock
Wys³any: 2009-07-13, 10:05   Kara śmierci

Na czacie rozwinęła się raz dyskusja o karze śmierci, dlatego zamierzam włączyć w nią większą ilość osób, bo temat jest ciekawy. Jesteście za czy przeciw karze śmierci? Jeśli za, to jak ma ona wyglądać? Kulka w głowę, szubienica, krzesło elektryczne, a może długie umieranie w męczarniach? Jeśli jesteś przeciw - dlaczego?

Ja jestem za karą śmierci i to, czy zginie szybko czy wolno, ma dla mnie małe znaczenie. Najlepiej na krzesełko, bo to chyba najbardziej humanitarny sposób zabijania.

PieRuN 
Happy New Year!

Sk±d: Reklama
Wys³any: 2009-07-13, 10:18   

Jestem przeciwny karze śmierci. To czy ktoś zabił jedną osobę, czy milion nie oznacza, że można mu odebrać życie. Nie uznaję zasad "oko za oko, ząb za ząb". Każdy, nieważne czy morderca, czy złodziej ma prawo żyć. To prawda, osoba ta powinna cierpieć, ale nie w taki sposób. Według mnie powinni zamiast kary śmierci wprowadzić specjalne cele dla specjalnych więźniów (obniżone racje żywnościowe, brak spacerniaka, kontaktu z rzeczywistością oraz innymi skazańcami, wzmocniona straż, zmniejszona "jakość" pomieszczenia).

Wielokropek 
Glamrocker

Wys³any: 2009-07-13, 10:26   

Czyli według Ciebie powinni zrobić więzienie typu Alcatraz? Jeśli taki "cwaniak" będzie chciał uciec to od razu kulka w łeb, nie będą się z nim pindolić. Przynajmniej nie w Stanach. W końcu w tym więzieniu też umrą, więc czy nie lepiej załatwić to szybciej?

Hawkeye 
Moderator na emeryturze
Tata Psychopata

Nick na CM: smalltomasz
Sk±d: Od rzeźnika wracam
Wys³any: 2009-07-13, 10:33   

Zakładanie kolejnych więzień jest IMO bezsensowne. Jeżeli ktoś popełnia przestępstwo o bardzo dużej szkodliwości społecznej - trzeba go z tego społeczeństwa usunąć. Krzesełko wydaje się optymalnym rozwiązaniem. Jest jeszcze druga opcja: ciężkie roboty społeczne, ale z takowych można czmychnąć i też wymagają nałożenia pewnych środków.

Bardzo dużo państw na świecie popiera karę śmierci i według mnie jest to słuszna postawa. Dlaczego za pieniądze podatników mamy utrzymywać ludzi ze skrzywioną psychiką, którzy po odbyciu kary i tak nie nadają się już do życia w społeczeństwie? Po co mamy trzymać aż do śmierci kogoś w pierdlu, skoro z założenia ma tam szczeznąć? Krzesełko znowu wydaje się optymalnym rozwiązaniem. ;>

Dlaczego nie tortury? Bo to byłoby zastępowanie zła złem, produkowanie kolejnych skrzywionych ludzi i znieczulicy, która i tak już jest wszechobecna. Metody a'la hiszpańska inkwizycja nie pasują do jakiegokolwiek humanitaryzmu. ;p

Społeczeństwo to jeden wielki organizm, jeżeli pewne komórki szkodzą - trzeba je usunąć.

rafikomp 
TurboDymoMan

Sk±d: o tam ---->
Wys³any: 2009-07-13, 10:39   

Jestem za.Moim zdaniem jednak powinni nie karać pierwszego lepszego tylko ludzi mordujących na naprawdę dużą skalę(bądź wielkich zbrodniarzy).Wśród tych ludzi trzeba wyróżnić tego większego i mniejszego i tego ''większego'' zabijać w długich męczarniach, a tych ''mniejszych'' szybko bezboleśnie(np. krzesełkiem).

Hawkeye 
Moderator na emeryturze
Tata Psychopata

Wys³any: 2009-07-13, 10:40   

Nie wydaje Ci się to małą hipokryzją, żeby zabijać kogoś w męczarniach?

rafikomp 
TurboDymoMan

Wys³any: 2009-07-13, 10:42   

Nie.Zabijanie w torturach powinno być w ''ekstremalnych'' przypadkach(wśród zbrodniarzy mordujących na skalę światową).Czyli teoretycznie byłyby to pewne wyjątki.

Hawkeye 
Moderator na emeryturze
Tata Psychopata

Wys³any: 2009-07-13, 10:45   

Tortury to zło. Po prostu. Pozbywając się jakiegoś zbrodniarza mamy na celu oczyszczenie świata ze zła. Wsadzając ludzi do żelaznej dziewicy wyjdziemy na hipokrytów, nawet dla mordercy trzeba zachować pewien humanitaryzm.

rafikomp 
TurboDymoMan

Wys³any: 2009-07-13, 10:48   

Hawkeye napisa³/a:
Pozbywając się jakiegoś zbrodniarza mamy na celu oczyszczenie świata ze zła.

No i oczyszczamy.Może i też w ''zły'' sposób, ale na pewno nie gorszy niż zbrodnie takowego zbrodniarza.

Wielokropek 
Glamrocker

Wys³any: 2009-07-13, 10:53   

Na początku też myślałem nad torturami, wiecie, żeby ten ktoś poczuł to samo co osoba, którą zabił czy coś takiego. Ale to jest trochę nie poważne. Szybko, bezboleśnie i po sprawie. Jeśli ty byś wydawał taki wyrok? Co byś czuł? Koleś cały we krwi, męczy się, ledwo jest przy życiu, a ty jeszcze go męczysz, aż nie padnie. Jak by Ci było? Na krzesełku - guziczek i nie żyje. Tyle. Żadnych męczarni.

Cytat:
Wsadzając ludzi do żelaznej dziewicy

Ty tylko o Ironach ;P

Hawkeye 
Moderator na emeryturze
Tata Psychopata

Wys³any: 2009-07-13, 10:55   

@Rafikomp:
Jednak hipokryzja dalej jest hipokryzją. Po prostu nie zgadza się to z katolickim przesłaniem miłości do bliźniego, a przecież u nas jest większość katolicka.(skoro uczę się z woli rodziców i państwa pomemłanej religii, to rządam miłości ;p)

Tortury wyprodukowałyby ludzi wcale nie gorszych od tego mordercy, przecież ktoś musi tą karę wykonać. Później byśmy się spotkali ze znieczulicą społeczną, więc kolejne tortury już na nikim by nie robiły wrażenia, gdzie w takim razie humanitaryzm?

W Chinach za kradzież policjanci mogą dokonać samosąd (kradzież jest tam sporym przestępstwem). Widziałem złodziei obrzucacych cegłami, bitych prętami. Miażdżono im kończyny i w ten sposób pozwalano im umierać na środku ulicy (wszystko można sobie w necie obejrzeć, warto sprawdzić). Ja po prostu się na coś takiego nigdy nie zgodzę.

rafikomp 
TurboDymoMan

Wys³any: 2009-07-13, 10:57   

Ja akurat jestem bez skrupółów ;).Poza tym zawsze znajdzie się ktoś kto będzie wydawał takie wyroki.No a jak było z Hitlerowcami?Przecież to to samo było i jakoś im szło.
@Up
Może jednak masz rację, bo społeczeństwo stanie się takie jak za czasów Hitlera(czego bym nie ścierpiał).A co do sprawy krzesełka:I tak ktoś przecież musi wydać i wykonać wyrok.Sprawa jest taka sama jak w przypadku tortur.Człowiek umiera i tyle.

Hawkeye 
Moderator na emeryturze
Tata Psychopata

Wys³any: 2009-07-13, 11:06   

To nie jest to samo.

Co do Hitlerowców, to też nie to samo. Poczytaj sobie o eksperymencie Milgrama:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Milgrama

Nie masz też żadnej pewności, czy naprawdę nie zawahasz się torturować człowieka lub skazać go na cierpienie. Będziesz to wiedział dopiero wtedy, kiedy Cię ktoś w takiej sytuacji postawi.

Co do krzesła, to sprawa nie jest taka sama. Tam człowiek umiera szybko bez jakiegokolwiek poniżania. Tortury to poniżanie, zeszmacanie człowieka jako istoty, obdarcie go z godności. Tortury to ogromne cierpienie, na które nikt nie zasługuje. Nie porównuj tego do szybkiej śmierci.

Raymaniac 
Dupa forum
State Alchemist

Nick na CM: Raymaniac
Sk±d: Z Nienacka
Wys³any: 2009-07-13, 11:35   

Cytat:
Ja akurat jestem bez skrupółów ;).

Pierdolisz.
Łatwo ci cos takiego napisać, gdy siedzisz w domu na tyłku i jest to dla ciebie sprawa, która pewnie nie będzie cie dotyczyć. Nie uwierze, że potrafiłbyś spojrzeć w oczy nieznajomej sobie osobie i pociągnąć za spust, bo ktoś na górze stwierdził, że ten ktoś jest zbrodniarzem. Że o torturach nie wspomnę. Byłbyś gotów stać sie zwierzęciem w imię tego, że oczyszczasz świat z szumowin ? Nie zastanowiłbyś się, czy ma żonę, dzieci, że pozbawiasz ich ojca, męża ? Że skazujesz go na śmierc w męczarniach ?
A co, gdybyś miał zabić jakiegoś nastolatka, który przypadkiem podczas napadu zabił swoja ofiare ? Nie zastanowiłbyś sie, że to mógł być dla niego pozornie głupi wybryk ? Że mógł miec przed sobą jeszcze całe zycie, gdyby nie to ?
Jestem za kara śmierci, ale zawsze bede krytykował ludzi, którzy nie widza w tym drugiego dna.
Cytat:
Zabijanie w torturach powinno być w ''ekstremalnych'' przypadkach(wśród zbrodniarzy mordujących na skalę światową).

Co masz na myśli pod pojęciem "skali światowej " ? Terrorystów-zamachowców ? Oni giną świadomie podczas swoich czynów zwykle ;P
Kara smierci to kara smierci, jestem przeciw torturom. To, że wymierzamy sprawiedliwosc, nie znaczy, że mamy stać się tacy sami jak oni.
Cytat:
bezboleśnie(np. krzesełkiem).

Jesli to twoim zdaniem jest bezbolesne to fajnie masz na chacie lol2

lsudny 

Nick na CM: DJ_Pekka 19
Sk±d: about:blank
Wys³any: 2009-07-13, 12:32   

Hawkeye napisa³/a:
Zakładanie kolejnych więzień jest IMO bezsensowne. Jeżeli ktoś popełnia przestępstwo o bardzo dużej szkodliwości społecznej - trzeba go z tego społeczeństwa usunąć.

No i o to chodzi. Ja też jestem za, popieram zdanie Smalla.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: