Nick na CM: Raymaniac
Wys³any: 2010-02-08, 19:20 Piractwo
Temat-rzeka, który trudno ogarnąć. Z jednej strony jak najbardziej nie popieram piractwa, z drugiej do założenia tematu skłoniła mnie sytuacja, w której Vito na wieśc ,że ściągnąłem Left4Dead nazwał mnie chujem, zablokował na gadu, usunął z nk, na czata wchodząc tylko po to, żeby rzucić bluzga pod moim adresem i zniknąć, co imo jest przegięciem ocierającym sie o zwykły debilizm.
Z jednej strony sprawa jest prosta- ściągasz-kradniesz. I fajnie, gdyby tak było.
Spójrzmy na to od innej strony.
W świetle prawa ściąganie oprogramowania będacego w komercyjnej sprzedaży (albo chronionego prawami autorskimi)= kradzież. I tak teraz wchodzi w zakres tego muzyka, filmy, nawet filmiki z youtube, gry na emulatory oraz gry na PC.
Ja skupie sie tylko na grach, wszak to dział o tym temacie.
Jak najbardziej potepiam piractwo, ale też nie będe z jego powodu darł szat.Jasne, gdy ktoś ściąga coś wartego 10 złotych (elo, razor) to już na miano dupka zasłużyć może. Może na to miano zasłuzyć też osoba, która robi to nagminnie i ma wiecej wyświetleń mininovy niż strony startowej. Ale i tak nie zrozumiem, jak mozna zerwać kontakt z ta osoba, bo piraci. Trzeba być skończonym kretynem*.
Osobiście w swojej kolekcji posiadam w blisko 90% tylko gry pochodzące z legalnego żródła, bo po prostu lubie miec oryginał. Ale z drugiej strony nie mam też specjalnych zahamowań, żeby jakąś pozycję ściągnąć, bo akurat jestem egoistą i mało mnie obchodzi czy jakiś twórca gry wyleci przeze mnie z roboty, życie. Są też tytuły, których albo w zyciu bym nie kupił (Modern Warfare 2 for example) albo ktorych nie ma sensu kupić z powodu skretynionych zabezpieczeń płyty (N4S: Underground 2 nie instalował mi sie w oyginale, bo wykrył nagrywarke i potraktował mnie jako potencjalnego pirata. Z nielegalną wersją tego problemu nie było). Sa też oryginały, ktore przy instalacji wymagają założenia konta na steam czy innych serwisach, co u mnie odpada w przedbiegach obecnie z racji tego, że nic poza moim laptopem nowych gier nie ciągnie. A na lapie póki co neta nie mam. Efekt ? Po prostu grę ściągam, może jak skołuje neta to kupie oryginał.
Właściwie ten wywód miał na celu skłonić was do dyskusji za i przeciw, wiec teraz wasza kolej.
*Tak, piję do Vito. Nie dlatego, że akurat mi to zrobił, bo oberwało sie też razorowi i baczusowi, zaś ten ostatni miał z tym wspólnego tyle, że gadał ze mną. Pominę litościwie fakt, ze to my to powinniśmy zrobić za rzucanie przez niego haseł o władzy, przy których teksty wilczka brzmią mądrze. Zreszta, gdybym szedł jego tokiem rozumowania, nie mógłbym spojrzec w oczy cyckii za jej piracenie :3
Vito na wieśc ,że ściągnąłem Left4Dead nazwał mnie chujem, zablokował na gadu,
witaj w klubie
Cytat:
Osobiście w swojej kolekcji posiadam w blisko 90% tylko gry pochodzące z legalnego żródła,
u mnie niestety odwrotnie
Cytat:
ma wiecej wyświetleń mininovy niż strony startowej.
mininova poszła się jebać, odkąd wytoczyli jej proces w sądzie, ale są jeszcze torrenty
Tak, jestem piratem. Jednakże jeśli będę miał Xboxa - nie będę go przerabiał bo fajnie mieć kolekcję czegoś (w tym przypadku gier)
Z muzyką trochę inaczej - nie sądzę, że jeśli komuś spodoba się jedna piosenka to leci do sklepu by kupić singla lub całą płytę.
Filmy zasysam od czasu do czasu.
Jednak istnieje mała różnica od tego co robię. Bo ja nie nagrywam w dużych ilościach kopii i nie sprzedaję ich na bazarze za symboliczną złotówkę. (Raz zdarzył się wyjątek - nagrałem 5 kopii The Sims 2 dla kupli ;p)
Nie znam żadnej osoby, której odcięli internet za piractwo, nie sądze by w Polsce to było takie rygorystyczne jak w innych krajach.
Ja pozdrawiam vita, na serio popierdoliło ci się ;*
Posiadam trochę gier oryginalnych, głównie z starych cybermych, ale też znajdą się DVD-paki. Ogólnie nie ma dużo nowych gier, na tym kompie nic nie idzie. Jedyne w co gram nałogowo to CS, steama może kupię jak trochę jeszcze podskilluje, chociaż trochę to jest dziwne, że dużo ludzi kupuje go i potem gra na non-staeam, bo szkoda bana, a jakiś skrypcik na bunny-hopa cza włączyć :) Akurat ten przypadek jest dozwolony prawnie (chyba, kopia zapasowa). To podobnie jak goście kupują mundur za dobre kilka kafli i chodzą w nim jak białej koszuli, oby nie upaprać i nie zniszczyć. Przecież to do tego służy.
Muzyką niestety mam w całości z btgigs i z rs, ale to może się zmieni, jakieś płytki kupie :P
Filmów trochę ściągam, ale też nie dużo, oprócz kilku paków seriali, to takich pojedynczych nie jest dużo.
Ale oszczędzanie w stylu razora nie jest fajne, 10 zł w promocji można wydać, przecież nie jest to przecież podpisany spinacz ( http://demotywatory.pl/47...tworzyc-produkt ). Twórcy jak twórcy, zrobić grę to nie jest tygodniowy skrypt by baczus, tylko tysiące linijek kodu + grafiki itd.
Vito na wieśc ,że ściągnąłem Left4Dead nazwał mnie chujem, zablokował na gadu, usunął z nk, na czata wchodząc tylko po to, żeby rzucić bluzga pod moim adresem i zniknąć, co imo jest przegięciem ocierającym sie o zwykły debilizm.
Wielki święty ;p O! Powinniśmy go teraz zjebać za ściąganie muzyki lub filmów albo czegoś jeszcze innego! To przecież to samo :/
Cytat:
Zreszta, gdybym szedł jego tokiem rozumowania, nie mógłbym spojrzec w oczy cyckii za jej piracenie :3
TO DO NIEJ NIE PIJE? Czuj (że akurat na ciebie się uczepił ;*) ;p
Cytat:
po prostu lubie miec oryginał.
A kto nie lubi :))) Sam lubię kupić sobie oryginał, bo po prostu... no nie potrafię tego określić ;/
Cytat:
Sa też oryginały, ktore przy instalacji wymagają założenia konta na steam czy innych serwisach
Cytat:
albo ktorych nie ma sensu kupić z powodu skretynionych zabezpieczeń płyty (N4S: Underground 2 nie instalował mi sie w oyginale, bo wykrył nagrywarke i potraktował mnie jako potencjalnego pirata. Z nielegalną wersją tego problemu nie było)
Poronione pomysły wg. mnie.
Ja ściągam żeby przetestować, o. Coś mi się podoba, zbieram na oryginał. Nie, usuwam z dysku. Nie lubię kupić gry i po jakimś czasie jej wyrzucić. Bo szkoda pieniędzy. Większość (ok. 70-80%) moich gier to podobnie jak u większości, czyli CM, Click! i CDA. Potem 5 pudełek kupionych (NFS Pro Street :), FIFA 09, Test Drive Unlimited, Trackmania United Forever i Age of Empires III :]) a reszta to piraty. Niektórych nie zdążyłem kupić (NFS Most Wanted, Underground 1 i 2 oraz Porsche 2000) chociaż MW może jest w sklepach jeszcze :))
I jeszcze coś. Ja piractwo postrzegam jako SPRZEDAWANIE POBRANYCH GIER,PROGRAMÓW,PIOSENEK itp. :| Poza tym piractwo jest ekologiczne! http://demotywatory.pl/25...est-ekologiczne
Nick na CM: DJ_Pekka 19
Wys³any: 2010-02-10, 16:31
Jeśli chodzi o muzykę, to mam w domu sporo płyt, jednak dużo też mam na kompie piratów.
Filmy: trochę tego mamy, na kompie ze 30, tata dużo ściąga.
Gry: dużo mam gier z czasopism typu Cybermycha, CD-Action, Play, KSGry... Kiedyś trochę ściągałem, teraz już nie. Głównie dlatego, że od jakichś dwóch miesięcy w nic nie grałem (no, oprócz kilku gierek na internecie (takie tam wyspy gier i inne gówna ;p) )
Nick na CM: Max Payne, K00rchuck
Wys³any: 2010-02-19, 18:29 Re: Piractwo
Raymaniac napisa³/a:
Temat-rzeka, który trudno ogarnąć. Z jednej strony jak najbardziej nie popieram piractwa, z drugiej do założenia tematu skłoniła mnie sytuacja, w której Vito na wieśc ,że ściągnąłem Left4Dead nazwał mnie chujem, zablokował na gadu, usunął z nk, na czata wchodząc tylko po to, żeby rzucić bluzga pod moim adresem i zniknąć, co imo jest przegięciem ocierającym sie o zwykły debilizm.
Boś jest chujem :< Poza tym nie to mnie tak wkurwiło tylko to, że potem powiedziałeś, ze zaraz ściągasz FC2 :(
Nick na CM: Raymaniac
Wys³any: 2010-02-20, 11:51
Masz argumentacje, synek
No. I nawet FC2 ściągnąłem. I nie żałuje, bo ta gra jest nudna w chuj i żal mi byłoby wydać na nią nawet 10 złotych. Jeśli to cie satysfakcjonuje, poleciała z dysku w pisdó bo jest do dupy, chociaż i tak lepsza od krajzisa. Jego miejsce zajeło Red Faction ostatnie
I zresztą, chuj ci do tego, czy ściągam, czy nie Jesteś zwykłym społeczniakiem z manią wyższości, który całą swoją kase na swoją uberpro kolekcje bierze z portfela mamusi/babci/ksiedza po dobrze wykonanym blowjobie . Swoją matke też zabijesz bo ogladnie pod rząd dwa kultowe filmy ściągniete z neta ? A może tupniesz swoją tłustą nóżką i uciekniesz z domu ? Gdzieee tam, wrócisz z podkuloną dupą bo zachce ci sie żreć naczosy a od ludzi z ulicy dostaniesz najwyżej po ryju, przydałoby ci się swoja drogą, bo tak odrealnionego durnia w życiu nie widziałem
Piractwo musi być. Na początku się denerwowałem. Zamiast kupować Pc kupowałem PS3 bo gry lepsze wydają na konsole. Teraz już nie bo warto było się dla fifcy lepszej przestawić :D. Znajdzie mi ktoś Cod 4 poniżej 24 gb zripowanego! PROSZE! Ja znajduje 2.4 i to na rapidshare
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum