| FAQ | Szukaj | U¿ytkownicy | Grupy | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Pedofilia księży a zniesienie celibatu
Autor Wiadomo¶æ
Raymaniac 
Dupa forum
State Alchemist

Nick na CM: Raymaniac
Sk±d: Z Nienacka
Wys³any: 2010-03-14, 17:04   Pedofilia księży a zniesienie celibatu

Temat na czasie, więc warto by go przedyskutować.
Kolejne, wyrastające jak grzyby po deszczu afery z molestowaniem przez ksiezy dzieci powoli skłaniają Watykan do przebąkiwania o zniesieniu celibatu.
Osobiście jestem za tym jak najbardziej. Człowiek to istota seksualna, odbywanie stosunku jest czymś naturalnym, często jesli mówimy o głebokim uczuciu- ukoronowaniem miłości.
Celibat to tak naprawde moim zdaniem walka z naturą (dobra, trzeba zaznaczyć) człowieka, całkiem zbędna i niepotrzebna. Poszedłbym o krok dalej i zaryzykował stwierdzenie, ze gdyby księza zakładali rodziny mogłyby się one stać podwaliną lepszego społeczeństwa, wychowywanego w duchu praw chrześcijańskich i moralności.
Oczywiście, zniesienie zakazu małżeństwa wiązałoby się z lekkim liftingiem struktur kościoła (formalnie ksiądz nie ma pieniędzy, bo należą one do kościoła, w momencie gdy utrzymywałby rodzine musiałoby sie to zmienić. To taki przykład), ale sądze, że jest to wykonalne i wręcz potrzebne.

xRazor 
Taki mały spamer.

Nick na CM: xRazor
Sk±d: stamtÄ…d -->
Wys³any: 2010-03-14, 19:17   

Tak jest u protestantów, według mnie to niepotrzebne. Jeśli ktoś (ksiądz) ma silną wole - da rade.

musialmati 
"Co¶ Wiem" Winner
Obronca moralnosci

Nick na CM: kahn39/musialmati
Sk±d: Wroclaw
Wys³any: 2010-03-14, 19:54   

Celibat powinien byc, a ze sa pedofilami... lol, co to ma do celibatu? Mogliby dymac normalne dziewczyny, a nie nieletnie ;f

Hawkeye 
Moderator na emeryturze
Tata Psychopata

Nick na CM: smalltomasz
Sk±d: Od rzeźnika wracam
Wys³any: 2010-03-14, 19:54   

Jestem za zniesieniem celibatu. Śmieszy mnie to, że księża wypowiadają się w sprawach rodziny, nie będąc ogólnie w temacie. Gdy księża będą mogli zakładać rodzinę, będą mogli spojrzeć na niektóre sprawy z zupełnie nowej perspektywy i to przez własne, ulepszone szkiełko.
Jeżeli ktoś chce zachować czystość - w porządku. Wydaje mi się to bardzo ciężkim zadaniem i z punktu widzenia wiary wielkim poświęceniem, zasługującym na nagrodę. Jednak narzucanie tego jako obowiązku mija się z celem.
Wiadomo, że ludzie wymagają od księży by byli wzorami moralnymi dla ich dzieci i dla nich samych. Jednak wciąż są ludźmi i jak słusznie Ray zauważył, walczą z naturą. Czasami taka walka rujnuje człowieka, niestety.
Według mnie byłoby lepiej, gdyby księża mogli zakładać rodzinę. Sądzę, że to by wiele spraw ulepszyło, usprawniło.

musialmati napisa³/a:
Celibat powinien byc, a ze sa pedofilami... lol, co to ma do celibatu? Mogliby dymac normalne dziewczyny, a nie nieletnie ;f

Nawet pomijając pedofilię wydaje mi się, że celibat powinien zostać zniesiony. Swoją drogą zboczenia z niczego się nie rodzą... ;p

Raymaniac 
Dupa forum
State Alchemist

Wys³any: 2010-03-14, 20:02   

musialmati napisa³/a:

Jak pisał small, brak normalnego, "zdrowego" seksu prowadzi niekiedy do takich wynaturzeń.

Don Vito Corleone 

Nick na CM: Max Payne, K00rchuck
Sk±d: siÄ™ biorÄ… dzieci?
Wys³any: 2010-03-14, 22:29   

Raja ma rację, patrz: Skazani Na Shawshank ;p W więzieniach jest podobnie: brak kobiet prowadzi do zboczeń, przez co na zewnątrz normalni heteroseksualiści pod prysznicami potrafią wydymać na stojąco kolege który schylił się po mydło.

Zresztą po co znosić celibat skoro i tak księża pierdolą się bez pytania na potęgę. Inna rzecz, że gdyby rodzina księdza zaczęła by gospodarować kasą kościelną podniósł by sie zaraz raban, że ksiądz nie powinien być zawodem. Wniosek - zlikwidować księży, albo sprowadzić duszpasterstwo do rangi... hobby ;p

Hawkeye 
Moderator na emeryturze
Tata Psychopata

Nick na CM: smalltomasz
Sk±d: Od rzeźnika wracam
Wys³any: 2010-03-14, 22:51   

Nie pisz tak, jakby każdy ksiądz uprawiał seks z każdym po kątach, bo tak nie jest. Zresztą kto podniesie raban? Parafianie? Jak nie mają zaufanie do instytucji, to mogą pielęgnować swoją wiarę w domu, bo i tak, według mnie, Kościół nie jest najważniejszy w tym wszystkim. Zresztą ludzie bywają ulegli. Jeżeli niektórzy z kapłanów wprowadzają konkretne cenniki do świątyni, to dlaczego mieliby akurat mieć do nich pretensje o posiadanie rodziny, skoro płacą za pogrzeb, jak za naprawę telewizora? ;p

Don Vito Corleone 

Wys³any: 2010-03-14, 23:17   

Hawkeye napisa³/a:
Nie pisz tak, jakby każdy ksiądz uprawiał seks z każdym po kątach, bo tak nie jest. Zresztą kto podniesie raban?

Polecam odcinek SP o jasełkach ;p Zawsze znajdzie się jakiś kretyn, który zrobi burdel ;p

musialmati 
"Co¶ Wiem" Winner
Obronca moralnosci

Nick na CM: kahn39/musialmati
Sk±d: Wroclaw
Wys³any: 2010-03-15, 11:49   

Cale swoje przemyslenia zyciowe opierasz na filmach i serialach? Lol.

Don Vito Corleone 

Wys³any: 2010-03-15, 12:40   

Nie, ino je podpieram przykładami z mediów ;p

Kostek 
Ornitolog

Sk±d: InÄ…d
Wys³any: 2010-03-16, 22:12   

Dewiacje typu pedofilia nie rodzą się pod wpływem celibatu, a wynikają albo z obciążenia genetycznego, albo z wpływu środowiska w okresie dzieciństwa i dojrzewania. Nie zakaz współżycia rodzi dewiantów wśród księży, tylko dewianci zostają księżmi, bo to dla nich jedyna szansa w miarę normalnego życia społecznego (bo taki raczej rodziny nie założy).

Byłbym za tym, żeby za lub przeciw celibatowi wypowiadali sie księża, a ew. kandydaci, bo to tak, jakbyśmy dyskutowali nad grafikiem dyżurów dla strażaków w Pcimiu.

Raymaniac 
Dupa forum
State Alchemist

Wys³any: 2010-03-17, 14:30   

Z drugiej strony, ta dyskusja to tylko takie sobie gdybanie, kto popiera. Jakoś księża w naszej sprawie o seksie to sie wypowiadać mogą ;]

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: