| FAQ | Szukaj | U¿ytkownicy | Grupy | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Tazosy
Autor Wiadomo¶æ
Raymaniac 
Dupa forum
State Alchemist

Nick na CM: Raymaniac
Sk±d: Z Nienacka
Wys³any: 2010-04-22, 18:14   Tazosy

No własnie. Przyznać sie, kto zbierał kultowe serie z chipsów Lays ? ;3

Dla mnie liczą sie najbardziej tazosy starwarsowe (mam do dziś album ;0) i Pokemon Tazo.
Potem jeszcze troche Beyblade Spinners, potem już wcale ;x

Pokemon Tazo...pamieta je chyba każdy. Niesamowity szał, jaki ogarnął nasz kraj nad Wisłą przy okazji nowego anime (u nas i tak nazywanego kreskówką) dla młodziezy w telewizji Polsat dotknął też niemal każdej innej branży. Mieliśmy naklejki w jogurtach, chińskie podróbki figurek, plastikowe Pokeballe, naklejki w rogalikach Chipicao, gumy Boomer z naklejkami, mieliśmy nakrętki ze stworkami na butelkach Mirindy, komiksy, pluszaki...no i koniec końców Tazo właśnie.
Musze zaznaczyć, że dwie piersze serie Tazo były dla mnie bezapelacyjnie najlepsze.
Do dziś pamiętam, że moim pierwszym tazosem był znaleziony na chodniku (zafoliowany !) Magnemite, przy pomocy którego 15 minut pózniej wzbogaciłem sie o Horsea.
Wtedy też zaczęło sie regularne kupowanie małych paczek Laysów i Cheetosów, dając początek manii zbierania i grania, która pochłonęła cała podstawówke.
Pokemony to do dziś fenomen, którego nie udało się powtórzyć żadnej innej serii. Każdy dzieciak miał własne krązki z chipsów, pojedynki na korytarzach szkoły były standardem, zaś zwycięzca zyskiwał prawdziwy prestiż i powód do dumy wśród znajomych. W pewnym momencie gdy zaczęło dochodzić do oskarżeń o oszustwa i przepychanek, sama gra zeszła do podziemia i od wtedy zbijanie kapsli odbywało się już w mniejszych kręgach.
A przy okazji powstały spekulacje troskliwych rozdzicieli na temat tego, czy Pokemony budza agresję w ich pociechach i uczą ich bezbożnego hazardu.
Tak czy inaczej, w większości przypadków nielegalne mecze tazosowe były pierwszym smakiem zakazanego owocu. Tak było i w moim przypadku, dlatego, mimo, że dzisiaj wydaje sie to błahe, wspominam ten fakt z rozrzewieniem. Tak samo jak pamietam każda radośc po wygraniu kolejnych krążków i rozpacz przy co większych stratach. Pamietam również zdobycie przeze mnie krążka Asha- towarzyszyły mi wtedy niesamowite emocje :)
Z czasem w obieg wchodziły nowe edycje tazosów, coraz bardziej udziwnione (3D, świecące w ciemnościach, trójkątne, metalowe), jednak nie miały one już takiego polotu co pierwsze, proste plastikowe krązki z rysowanymi obrazkami stworków z serialu.
Kolekcja, którą miałem w zamierzchłych czasach podstawówki, swoje lata świetności ma już dawno za soba, lecz do dziś pozostawiłem sobie sporą ilość tazosów w niezłym stanie.
Przyglądniecie się temu niepozornemu kawałkowi plastiku przywołuje bardzo pozytywne wspomnienia, wspomnienia o czasach, gdy trawa była zieleńsza, Coca-Cola tańsza, a ja bardziej beztroski.
Na razie tyle, potem może wrzuce jakieś foty ;]
Ostatnio zmieniony przez Raymaniac 2010-04-24, 20:45, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy  

Necron 
TRANSILVANIAN HUNGEER!

Nick na CM: Necron
Sk±d: Wszechświat
Wys³any: 2010-04-22, 18:57   

U mnie do dziś wiele osób (w młodszych klasach rzecz jasna) gra w tazosy :P
Mnie jakoś to nigdy maniakalnie nie jarało (a szczególnie pojedynki),ale pamiętam,że mój kolega miał tazosów całą masę,to przychodziłem do niego i robiliśmy z tym różne rzeczy (np. układaliśmy ze wszystkich tazosów - za wyjątkiem jednego - wieżę,po czym ją rozbijaliśmy tym jednym wybranym. z czasem robiliśmy z tych tazosów coraz dziwniejsze konstrukcje ;] )
Nie powiem - to był sympatycznie spędzany czas.
BTW - pamiętam,że kiedyś były jeszcze takie plastikowe figurki takich śmiesznych,mhm "glutków" (nie wiem jak to nazwać :awesome: ),które - przynajmniej w mojej szkole - też były prawdziwym fenomenem. Wszyscy koledzy z mojej i innych klas je kolekcjonowali (nawet ja,ale większość mojej kolekcji gdzieś zginęła :rozpacz: ). Pamięta może je ktoś z was?

Raymaniac 
Dupa forum
State Alchemist

Wys³any: 2010-04-22, 19:02   

Drakulce, dorzucane do każdej paczki chipsów :3
Mi je też wcięło, ale musze poszperać po strychu/piwnicy, może cos znajde ;f
Ale jakbyś miał i chciał sie pozbyć, place uczciwie ;f
Ostatnio zmieniony przez Raymaniac 2010-04-22, 19:22, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

lsudny 

Nick na CM: DJ_Pekka 19
Sk±d: about:blank
Wys³any: 2010-04-22, 19:04   

Peeewnie że pamiętamy. Ja zbierałem, nie miałem dużo, ale ostatnio właśnie znalazłem moją małą kolekcję (36 czy 37 metalowych tazosów miałem :3). Miałem też kilka spinnersów, ale to wszystko.

musialmati 
"Co¶ Wiem" Winner
Obronca moralnosci

Nick na CM: kahn39/musialmati
Sk±d: Wroclaw
Wys³any: 2010-04-22, 19:54   

Te pierwsze faktycznie byly najlepsze, 3d jeszcze ujda, a potem czujstwo ;/ Super kolekcja, to bylo dopiero hobby :D Czuc strate po ich odejsciu. Jeszcze sie potem gralo w spinnery, heroesy i wladcow pierscieni, ale i tak pokemony byly najfajniejsze :d Tych hirolosow i wladcow mam nawet pare kart jeszcze ^^

Mialem mala kolekcje, z 20. Ogromne wkurzenie po stracie ;/ I jeszcze starsi kantowali i perswadowali, zeby grac z nimi lol

baczus 
Administrator
Revolutionaries Wait

Nick na CM: hejo
Sk±d: Zakopane/Kraków
Wys³any: 2010-04-22, 22:52   

Ja coś zbierałem, kilkanaście, może więcej sztuk miałem :) Pewnie gdzieś leżą w pudełku, albo w koszu. Był to powód, dla którego w podstawówce jadłem czipsy, teraz robie to baaardzo rzadko.

xRazor 
Taki mały spamer.

Nick na CM: xRazor
Sk±d: stamtąd -->
Wys³any: 2010-04-23, 15:55   

Kiedys zbieralem pokemony, zresztą jak każdy. Na przerwach kwitnął wymienny handel :D Spinnery nie były już takie fajne. Miałem koło 40, pozniej pogubily się pod łóżkiem itd. Magia Pokemonów już nie wróci, teraz dają jakies denne bajeczki, a Pokemony to było cos :D

omen 
Thing That Should Not Be

Nick na CM: omen10
Sk±d: Nie wiem
Wys³any: 2010-04-23, 16:21   

Pokemon Metal Tazo, ZBIERZ JE WSZYSTKIE!! :awesome: Pamiętam jeszcze takie zajebiste spinnery ;]

Łidżet (Łidżi) 
A.Breivik K:77 D:0

Nick na CM: łidżi itp.
Wys³any: 2010-04-24, 10:02   

Jedyne co zbierałem to pokomony ale metalowe. Z 30 ich miałem. Ale potem oczywiście to się pogubiło i się za dużo nie pograło. No ale szkoda. Pokomony to dostałem od kuzyna jak byłe baaardzo mały. Chyba 3 lata. Nauczyłem się grać dopiero za rok a potem też to się pogubiło no ale zostały wspomnienia :awesome:

Raymaniac 
Dupa forum
State Alchemist

Wys³any: 2010-04-25, 17:55   

Te naklejki to były z Chipicao, też mialem ten album. I sie wrukwiłem jak kiedyś babcia mi wyprała spodnie, gdzie trzymałem naklejke Gary'ego Oaka do wklejenia :lokurczaki:
Zbierałem też nakrętki z Mirindy, co na górze były metalowe i miały obrazki pokemonów.
No i nieśmiertelne naklejki z gum Boomer o smaku coli za 30 groszy :kiibezcyckow:

Wielokropek 
Glamrocker

Nick na CM: ...
Sk±d: Płock
Wys³any: 2010-05-08, 21:40   

Miałem wszystkie 151 (?) tych tekturowych z Pokemonami, sporo tych metalowych i pełne 3 sarkofagi metalowych Yu-Gi-Oh. :hyhy: Moja babcia była nauczycielką w innej szkole, i zabierała jak sie ktoś na lekcji bawił i dawała mi :lokurczaki: Sie grało z kolegami :D Miałeś np. 3 metalowe, brałeś między kciuk a środkowego i uderzałeś o ziemię. "bez technicznych!" :kiibezcyckow:

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: