Nick na CM: Raymaniac
Wysłany: 2011-10-20, 11:22 Emigracja na nowe forum?
Zanim cokolwiek powiecie/pomyślicie, proponuje się zapoznać z tym co mam do powiedzenia.
Jak widać albo i nie, to forum ledwo dycha, a częstotliwość jednego posta na tydzień to niezbyt dobra forma.
Dlatego też proponowałbym userom emigrację na forum karawany - http://forum.karawana.eu/index.php
Oto moje argumenty, dlaczego warto:
- Karawana jest prężnie rozwijającym się serwisem, który już dawno zaistniał na wykopie czy Polygamii - to miła odmiana od faktu, że Cybermycha zdechła kilka lat temu i sluch o niej zaginął, przez co na pewno nie napłynie nam wielu nowych userow, a najwyżej kilku starych sie prędzej czy pozniej wykruszy - co zresztą widać.
Czyta nas też sporo userów innych for o grach, czy chociażby tak znane persony jak Tomek Kreczmar z Hypera czy Qam, znany z serii Super Chranie - ogółem mówiąc, istniejemy też w świadomości branżowej.
- Potrzebujemy ludzi do rozkręcenia forum. Jeśli FCM przeniosłoby się tam, zaistniałaby zwarta społeczność, co byłoby motorem napędowym, zeby inni czytelnicy także zaczeli sie rejestrować i dyskutować na forum. A my, jako userzy FCM, otrzymalibyśmy w końcu forum, na którym serio się gada, przy okazji w poszerzonym gronie.
- Stanowiska modów stoją otworem, wiec każdy chętny ma możliwość nim zostać.
- Nie posiadamy ograniczeń w tematyce forum, więc każdy moze gadac o czym żywnie mu sie podoba.
- Co ciekawsze wypowiedzi/tematy niemal na bank będą lądować na stronie głównej serwisu.
- Nie ma problemu z załatwieniem shoutboxa i dowolnego działu, wszystkie propozycje będą rozpatrzone.
Dlaczego akurat karawana?
To napisałem powyżej. Jestem jednak świadom, że zaraz polecą komentarze, że chcę rozkręcić serwis na którym jestem redaktorem - pewnie, że chcę, bo na tym polega moja robota. Z tym, że serio darzę sentymentem ludzi z FCM i żal mnie ściska jak widzę, jak obecnie jest u nas słabo ze społecznością, a nowe forum jest sporą szansą nie tylko na jej przetrwanie, ale też i poszerzenie o nowych ludzi.
Generalnie chciałbym zobaczyć w tym temacie otwartą dyskusję większości na ten temat, przy okazji z checią wytłumacze wątpliwości.
Nick na CM: kahn39/musialmati
Wysłany: 2011-10-20, 11:41
Daje radę, tematyka powiązana i w ogóle... Tylko niech ludzie tam zostaną poinformowani, bo potem będą myśleli, że banda jakichś zabawnych ludzi przyszła, żeby sobie porobić jaja, syf i się pośmiać ze zrobionego zamieszania.
No i jeżeli fuzja, to NIE WYOBRAŻAM SOBIE niemożliwości ciągnięcia na tej karawanie kultowych tematów i wydarzeń z FCM - typu Forum Awards, Pod Ostrzałem. No i brak banów za mówienie o Vicie jako o pączku, czy w ogóle używanie memów - nie powinny być one postrzegane za śmiecenie forum, tylko za po prostu podtrzymywanie tradycji. Myślę, że jakbyśmy mieli się przenosić, powinniśmy spisać te wszystkie 'warunki', a ty następnie je omówisz z władzą tamtego forum. No chyba, że wam na tych memach itd. nie zależy... Ale myślę, że warto nie dać im o sobie zapomnieć.
PS Gaymaniac po raz kolejny próbuje przejąć kontrolę nad forum :/
Wysłany: 2011-10-20, 12:49
Oczywiście, że tematy bedą ciągnione - dzisiaj zlożylem do admina papier o mozliwośc modowania wraz z drugim redaktorem karawany - jak tylko go dostanę, planuję wprowadzić na forum podforum dla Elity z FCM, gdzie bedzie można do woli omówić memy i tego typu rzeczy - oczywiscie bedzie mozna ich uzywac na całym forum, zainteresowani będą wiedzieli gdzie szukać wyjaśnienia. Przy okazji w tym dziale proponowałbym tez podlinkowanie CMWiki.
Forum awards będzie jak najbardziej organizowane, z tym, że to już sie rozciągnie nie tylko na CMelite, ale też i pozostalych userów - to raczej oczywiste. Tak samo Pod ostrzałem.
Jak dla mnie pomysł nie jest z dupy i nie jest pozbawiony sensu.
Cytat:
PS Gaymaniac po raz kolejny próbuje przejąć kontrolę nad forum :/
Juz wole jak Gaymaniac sprawuje kontrolę nad forum, na którym coś sie dzieje, a nie forum, na którym nikt nie ma władzy i nic sie nie dzieje.
Jesli będziemy mieli swoje podforum, choćby małe - pisze sie na to. Podoba mi sie idea utrzymania FCM przy życiu i jednocześnie brania udziału w czymś większym z potencjałem.
Jakis czas temu rozmawiałem ze Smallem o przenosinach całej mychowej społeczności na jakieś inne forum - spadasz Raju jak grom z nieba.
Nick na CM: kahn39/musialmati
Wysłany: 2011-10-20, 20:47
Ej, tak teraz luknąłem dokładniej i pytanie: to forum na pewno działa? W niektórych działach ostatni post w maju 2010... Wchodzi tam przynajmniej z 10 ludzi dziennie? ;p
Wysłany: 2011-10-21, 15:40
No przecież pisze, że w dużej mierze forum jest reaktywowane, zawiera też posty sprzed tego faktu. Co do ludzi - nie kontaktowalem sie jeszcze z dawnymi userami, ale jak juz do konca tygodnia ogarniemy burdel, mam taki zamiar.
Ja ogólnie mam od dłuższego czasu taki zamiar, żeby to forum zamknąć (jako archiwum dla potomnych) i zrobić stronkę z shoutboxem z newsletterem, tak aby nie trzeba było wchodzić co dwa dni. Kto chciałby coś przekazać do forumowiczów - klika i już. Tylko jest problem, bardzo mało czasu mam, może w któryś wieczór/weekend napiszę coś.
Od razu powiem że, pomysł z Karawaną nie koliduje z tym - sam zrobię w wolnej chwili tam konto i coś po pykam.
@omen,Wielo
Ja bym nie pamiętał? Jak znajduję chwilę, to wchodzę, najlepszy kontakt do mnie to fb, gg, tel czy nawet mail (tak sprawdza mi się sam co 20 min). Niestety szkoła poza domem+algorytmika cała z c++ami trochę człowieka blokują. W weekend przyjeżdżam, ale tu w domu pomóc trzeba, wyjść gdzieś ze znajomymi i mija.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum