Nick na CM: Raymaniac
Wys³any: 2012-11-01, 10:08 ÅšwiÄ™to ZmarÅ‚ych, Halloween etc.
No właśnie, czemu by nie pogadać o aktualnych świętach. jak obchodzicie, jak sie zapatrujecie na samo helołin i tak dalej?
Osobiście nie lubię specjalnie wszystkich świętych. Nie czuję wielkiego sensu w sterczeniu godzinę na cmentarzu połączonego z kazaniem jakiegoś klechy żeby potem przywitać się z rodziną widzianą raz w roku i na tym zakończyć cały rytuał. No chyba że się okaże że cioteczka zaprasza na herbatkę, ale z reguły nie biorę w tym udziału. Znacznie bardziej wolałbym po prostu wieczorem przejść się na groby bliskich, zapalić im znicze i chwilę pokontemplować wszystko co się tam powinno (bo akurat cmentarz nocą, rozjaśniony milijardem zniczy potrafi zrobić wrażenie).
A Halloween? Nie mam nic przeciw, to bardziej forma zabawy jak zuego pogańskiego rytuału przed którym przestrzegają co bardziej bogobojni katolicy i nikt nie bierze go serio. Dzieciaki mają chociaż radochę, z tym że u nas to święto rozwinie się na dobre pewnie za kilkanaście lat.
Nick na CM: kahn39/musialmati
Wys³any: 2012-11-01, 16:53
"Święto Zmarłych" w tytule tematu i "wszystkich świętych" w poście, chumanista.
U mnie w rodzinie akurat Wszystkich Świętych jest bardzo tradycyjnym świętem. Trzeba pojechać do rodziny od strony taty, spotykamy się wszyscy przypadkiem przy grobie mojej prababci, a następnie ciocia zaprasza nas na ciasto. I tak w około 20 osób siedzimy przy jednym stole. I jest bardzo miło.
Za to Halloween... Dla mnie w ogóle nieciekawe, ale z roku na rok widzę coraz większe zainteresowanie ludzi tym dniem. I nie przeszkadza mi ono, jeśli chodzi tylko o przebranie, zebranie cukierków (chociaż nie wiem czy to by mi nie przeszkadzało; jeszcze nigdy nikt do mnie po nie nie przyszedł), wycięcie twarzy w dyni i dobrą zabawę. Ale gdy ktoś próbuje wzywać duchy... No to sorry, nie.
Ja pierwszy raz od zawsze chyba (:o) nie wyjeżdżam nigdzie, ale zawsze Wszystkich Świętych kojarzy mi się z pojechaniem właśnie do rodzinki, zjedzeniem ciacha, obiadku i ogólnie fajnie jest wtedy :3
Haloween mi nie przeszkadza, nawet fajnie się trochę wkręcić w klimat nocy duchów.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum