Wys³any: 2010-01-10, 13:06 HISTORIA- Legnica, GÅ‚owa, Dym i MongoÅ‚owie.
"Tatarzy bowiem, kiedy przerzedziły się ich szeregi, zaczęli już myśleć o ucieczce. Była w wojsku tatarskim wśród innych chorągwi jedna olbrzymia, na której widniał wymalowany taki znak : X. Na szczycie zaś drzewca tej chorągwi była podobizna wstrętnej, czarnej głowy z podbródkiem okrytym zarostem. Kiedy Tatarzy cofnęli się o jedno staje i skłaniali się do ucieczki , chorąży tego sztandaru, jak mógł najsilniej, potrząsać głową, która sterczała wysoko na drzewcu. Buchnęła z niej natychmiast i rozeszła się na całym wojskiem polskim para, dym i mgła o tak cuchnącym odorze, że z powodu okropnego i nieznośnego smrodu walczący Polacy niemal omdleni i ledwie żywi osłabli i stali się niezdolni do walki."
Jan Długosz.
Mam taki problem, od kilku dni, ten fragment kroniki nie daje mi spać.
Czy ktoś wie czym była ta broń (nie chodzi mi o nazwy typu: Cucnąca mgła, Czary mongołów,
Obrzydliwy dym)
P.S. Ciekawe dlaczego tatarom nic się nie stało?
_________________ Witajcie z powrotem.
Jestem zaskoczony że forum nadal się trzyma. Gdy je opuściłem jakiś rok temu wszystko zaczeło schodzić na psy
Nick na CM: Raymaniac
Wys³any: 2010-01-10, 14:58
Mi to zalatuje kolejnym wymysłem kronikarskim, żeby dowieść tezy, że polacy wcale nie dali dupy w polu tylko zostali podstepem otruci :P
Cytat:
Mam taki problem, od kilku dni, ten fragment kroniki nie daje mi spać.
"Powiedział Kuba zmęczonym głosem. Jego powieki były ciężkie od nieprzespanych nocy. Przez cały czas intryga, w którą został wplątany, cytając o tajemniczym podstępie, nie dawała mu chwili spokoju. Był na krańcu wytrzymałości, lecz uparcie dążył do rozwiązania być może największej zagadki tamtych czasów."
Cytat:
Czy ktoś wie czym była ta broń (nie chodzi mi o nazwy typu: Cucnąca mgła, Czary mongołów,
Obrzydliwy dym)
Obstawiam ich bielizne po wczorajszej imprezie.
Cytat:
Może to pomoże - zobacz jakieś tam forum i artykuł GW.
Cytat:
Może cie nie uczyli w szkole, może nie używasz dezodorantu, ale gazy w dużych ilościach rozchodzą się z wiatrem a opisów kronik nie można traktować dosłownie.
Nie można?
To po cholere dali takie pytanie na rejonowym etapie konkursu HIstorycznego?
A jeśli dali takie pytanie to znają na nie odpowiedź
_________________ Witajcie z powrotem.
Jestem zaskoczony że forum nadal się trzyma. Gdy je opuściłem jakiś rok temu wszystko zaczeło schodzić na psy
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum