Gitarka nie stroi, brzmienie jest kiepskie (Fender Priceton 112, cienki przester). Grałem na szkolnym Epiphonie, bo w moim Squierze pękła struna... Perkusja też tak średnio brzmi, na żywo o wiele lepiej wychodzi. Wokalista jest też na za najlepszy, ale nie ma kogo innego i basista musi to robić. Prawdopodobnie niedługo będzie nagranie "Breaking the Law", z drugim gitarzystą (niestety tylko raz, teraz dopiero w wakacje przyjdzie...). Możecie gnoić i wychwalać, byleby szczerze, liczę na konstruktywną opinię ;p
______
Brzmienie lat 80 - gdzie szukać?
Właśnie, gdzie szukać? Przede wszystkim chciałbym uzyskać mięso... Mam Strata HSS, jak w podpisie. Gdzie szukać brzmienia? W przetworniku (więszka ilość dołu), przesterze (wypatrzyłem sobie Digitecha Hot Rod) czy może w ogóle w gitarze (do mięsa to Les Paul)? Piec mam ok, 12" Celestion, także mam dobrą bazę.
Brzmienia 80's: od hard rocka, hair metalu, glam rocka, ballad lat 80 przez heavy metal (Judas Priest, Iron Maiden) po thrash (Megadeth, Exodus).
Oczywiście też chorusa będe potrzebował, ale przede wszystkim przester, to oczywiste :]
//
Właśnie bardziej mi bliżej do Gunsów, Bon Jovi, Skid Row, Motlesów niż AC/DC czy Van Halena. Kostki JCM800 szukałem, nic nie znalazłem. Nie dałoby rady homemade przesteru tam upchać? Elektronicy są zdolni do wszystkiego :) Myślałem nad ProCo Ratem, ale jednak cena mnie trochę ogranicza... Za te 1000zł co na allegro jest to można Epi LP kupić, co pewnie polepszyło by moją sytuację. Chciałbym przester, bo w szkolnej salce stoi Fender Fender Princeton 112, którego przester niezbyt mnie zadawala, bass na maksa, countour i treble bardzo malutko, inaczej tak średniasto jest.
//
Spodobał mi się Ibanez Jemini, ten od Steviego Vaia, jest drogi, ale są dwa przestery no i brzmi fajnie, a Steve to lata 80 pełną gębą. Mieliście może doczynienia z tą kostką?
A co odnośnie humbuckera? Może coś grubiej, potężniej brzmiącego? Teraz mam Wilkinsona za 60zł, nie narzekam, ale zastanawiałem się nad czymś innym. Jakieś propozycje?
Moje posty przekopiowane z pewnego forum, ale wyciągniecie ogólny sens z tego, także proszę o pomoc ;)
Fajnie macie ze szkolnym sprzętem :p Patrząc na Wasz wiek to naprawdę nieźle Wam poszło, trochę kicksów było (basista młócił cały czas E podczas przejścia :P, w solo troche), ale ogólnie dobrze. Perkusista się mieści z przejściami, czyli też wporzo, ale szkoda, że bitu nie słychać :/ Jak będziesz miał następne nagrania to podsyłaj :D
Fajnie macie ze szkolnym sprzętem :p Patrząc na Wasz wiek to naprawdę nieźle Wam poszło, trochę kicksów było (basista młócił cały czas E podczas przejścia :P, w solo troche), ale ogólnie dobrze. Perkusista się mieści z przejściami, czyli też wporzo, ale szkoda, że bitu nie słychać :/ Jak będziesz miał następne nagrania to podsyłaj :D
No basiście musze o tym powiedzieć, bo też mnie kłuje to. A solo to grane pierwszy raz na tym Epi (cienkie struny), w ogóle kiepsko mi wychodzi, bo solówek to ja nie czuje, bardziej rytmiczny jestem.
Nick na CM: kahn39/musialmati
Wys³any: 2010-10-17, 20:53
Co do tych efektow, srektow, to nie lepiej kupic lepszy piec, albo gitare...?
A nagranie: no, fajnie (oczywiscie prostszej piosenki nie ma do zagrania zespolem, ale kij, ja i tak solo z tego nie umiem :P), ale szkoda, ze kamera nie lapie zbytnio basow... W ogole co ci perkusista i basista sie wczuwaja jakos nie na miejscu? xD
Nick na CM: DJ_Pekka 19
Wys³any: 2010-10-18, 16:34
Wielo - zainwestuj w porządny interfejs audio - M-Audio Delta 44 wygląda na porządny, no i nie jest zbyt drogi (niecałe siedem stów, jakby Ci się poszczęściło to byś znalazł cuś na eBayu). Sam przymierzam się do jego zakupu. Jak już będziesz miał interfejs audio, to możemy pogadać o przetwarzaniu sygnału gitary przez komputer. Masz niecałe mnóstwo darmowych i komercyjnych wtyczek, z czego można wymienić najbardziej znane - Native Instruments Guitar Rig, czy IK Multimedia Amplitube. W FL'u masz z kolei Hardcore (cóż za oryginalna nazwa, chwała twórcom tej wtyczki) - też całkiem dobra wtyka, masz tam całą gamę nieźle brzmiących efektów i parę bajerów.
Według mnie nie ma co wydawać kasy na dziesiątki sprzętowych kostek gitarowych, gdy masz torrenty, na których bez problemu znajdziesz i Guitar Rig, i Amplitube, i co tylko Ci się podoba, no i masz też sporo freeware'owych wtyczek, wśród których trafiają się niekiedy perełki. Ale jak kto woli, jedni lubią kręcić prawdziwymi gałkami, a drudzy wolą bawić się wirtualnymi potencjometrami. Ja tam wolę to drugie rozwiązanie, chociaż i tak zamierzam sobie kupić jakiś mały kontroler (mam na oku nanoKONTROL od Korga) - dla wygody.
Oczywiście to wszystko tyczy się nagrywania (wersja studyjna, jak to zwykłem mawiać), a nie takiego grania do kamery, jak w nagraniu. A właśnie...
Nieźle Wam idzie, ale jakość dźwięku z tej kamery jest okropna... Jak na ten wiek, to naprawdę fajnie gracie. Chętnie bym posłuchał Waszych własnych piosenek (co nie znaczy, że cover Wam wyszedł źle).
Wys³any: 2010-10-18, 17:15
Pekka lol :D
Przeciez jemu to jest potrzebne do grania przed piecdziesiecioma tysiacami widzow, a ty mu dajesz propozycje jakiegos cosia za 700zl, ktory mu sie w ogole nie przyda :F Poza tym: umowmy sie: analog>cyfrowka jesli chodzi o jakosc brzmienia, a jemu na pewno na tym zalezy. Do tego, zeby zagrac fajnie na komputerze, musialby miec dobra karte muzyczna i glosniki. PRZECIEZ MA PIEC. Fanboj robienia muzyki na kompie :/
Właśnie chodzi o o próby, przester w piecu z salki jest do dupy, takze ;) W domu mam PODa, którego pewnie sprzedam.
Jutro rano podrzuce Breaking the Law, bo chyba juz jest, albo jeszcze nie. Jutro ma być, także ja też obsłucham jak jakość.
Nick na CM: hejo
Wys³any: 2010-10-18, 22:24
Perkusista w ogóle jeszcze nie przeszedł mutacji. Drugie co mi się rzuciło to basista/wokalista śpiewa za blisko od mikrofonu. A poza tym to fajowo, wypaśnie i kozacko. Sprzęt przyjdzie, to i publika przyjdzie :)
Wys³any: 2010-10-19, 16:07
lsudny napisa³/a:
Musiał lol :D
Boże, jakby chcieli nagrywać swoje piosenki, a nie grać do kamery, to by im się to przydało.
Przeciez na razie sie pokazuja i promuja... Jak beda chcieli pro, to se wynajma studio, a jak nie, to maja kamere. Chociaz mogliby nabyc jakas, ktora by dobrze nagrywala dzwiek.
lsudny napisa³/a:
Cytat:
analog>cyfrowka jesli chodzi o jakosc brzmienia
Znawca się znalazł... Nie chodzi tu o jakość brzmienia - chodzi o samo brzmienie, a to dwie różne rzeczy.
Ale chyba juz napisal, ze sprzedaje PODa, czyli mu cyfrowe przetworzenie nie pasuje?
lsudny napisa³/a:
Cytat:
dobra karte muzyczna i glosniki
xDDDDDDDDDDDD
Jest sie z czego smiac :| Zaprzeczasz, ze jest to potrzebne?
Nick na CM: DJ_Pekka 19
Wys³any: 2010-10-19, 19:14
musialmati napisa³/a:
lsudny napisa³/a:
Cytat:
dobra karte muzyczna i glosniki
xDDDDDDDDDDDD
Jest sie z czego smiac :| Zaprzeczasz, ze jest to potrzebne?
No wiesz, do muzyki na komputerze wręcz potrzebny jest interfejs audio. A głośniki też nic do tego nie mają.
Cytat:
Ale chyba juz napisal, ze sprzedaje PODa, czyli mu cyfrowe przetworzenie nie pasuje?
Jak ten POD to jakiś tani efekt sprzętowy, to jestem za.
Cytat:
Przeciez na razie sie pokazuja i promuja... Jak beda chcieli pro, to se wynajma studio, a jak nie, to maja kamere. Chociaz mogliby nabyc jakas, ktora by dobrze nagrywala dzwiek.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum