| FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Noże i inne ostre narzędzia
Autor Wiadomość
baczus 
Administrator
Revolutionaries Wait

Nick na CM: hejo
Wysłany: 2010-02-06, 17:05   Noże i inne ostre narzędzia

Posiadacie jakieś ostre narzędzia oprócz kuchni? Może jakieś swoje scyzoryki, multi-toole (takie scyzoryki z kombinerkami)?

Moja taka mała pasja zaczęła się od małego, zawsze latałem z młotkiem czy nożykiem z bazaru. Bardzo lubiłem się bawić scyzorykami taty, oczywiście miałem talent do pocięcia się nimi, co zostało do teraz. Na mikołaja brat dostał scyzoryk z bazaru, ja też czegoś zachciałem. Przeszukałem odrobinę czeluści internetu znajdując forum knives.pl. Poczytałem trochę, najpierw chciałem kupić coś z dużą ilością funkcji, potem przeszło i kupiłem taki sam scyzoryk Victorinox jak ma tata - Hunstman dla ciekawskich. Bardzo ładny czerwony, ma wszystko co potrzebne. Ogólnie zastosowanie tego cacka jest ciekawe - można przeciąć kartkę w szkole, rozkręcić krzesło na nudnej lekcji :p, przestraszyć koleżkę, wreszcie, przygotować drewno na ognisko, otworzyć piwko/winko, znaczy cole etc.
Oczywiście kiedyś po ciemku przeciąłem się, ostrze się złożyło, więc tego dam bratu i kupię coś z blokadą.

Wszystko to jest nawet ciekawe, zastanawiam się czy wciągnie mnie i czy kurier zacznie przyjeżdżać z folderami (takie składane noże) za kilka stówek.

Jak ktoś chce coś kupić na początek to wszelakie Victorinoxy mogę polecić.

Raymaniac 
Dupa forum
State Alchemist

Nick na CM: Raymaniac
Wysłany: 2010-02-06, 17:07   

Kiedyś używałem scyzoryków sprężynowych, jeszcze wcześniej przebiłem sobie takim łape na wylot, do dziś mam blizne. Obecnie zadawalam sie nożem wojskowym otrzymanym od wujka, piękna rzecz ;]

musialmati 
"Coś Wiem" Winner
Obronca moralnosci

Nick na CM: kahn39/musialmati
Wysłany: 2010-02-06, 21:52   

Nie rozumiem tego hobby ;)

baczus 
Administrator
Revolutionaries Wait

Wysłany: 2010-02-07, 11:53   

Jedni kolekcjonują damską bieliznę, inni kapsle, inni wszędzie ze sobą nosza mp3 czy palmptopa i jeszcze inni nóż, scyzoryk i toporek :)

Raymaniac 
Dupa forum
State Alchemist

Wysłany: 2010-02-07, 12:55   

Zresztą, no naprawde przydatna rzecz. Nie, nie mówie o szlachtowaniu dresów. Przydaje sie w bardziej praktycznych formach np. pokroju otwierania butelek.

baczus 
Administrator
Revolutionaries Wait

Wysłany: 2010-02-07, 14:24   

Wczoraj nawet otworzyłem puszkę z brzoskwiniami, (no dobra, w szafce niżej miałem otwieracz taki zwykły).

Ogólnie kto nie ma scyzoryka to polecam się zaopatrzyć, 50 zl, gwarancja dożywotnia, tylko nie pogubić :P

Hubson 
Problę?

Wysłany: 2010-03-04, 20:20   

Mój pierwszy to też był jakiś z bazaru potem dostałem taki jakiś niemiecki co wyglada jak scyzoryk a jak się go rozłoży to jest to scyzoryk i kombinerki taki wielofukncyjny + ten duperel co wspomniałem wcześniej. Drugi to taki miniatorowy do ciecia kartek zamiast nożyczek.

Pioterek 

Nick na CM: Tak samo jak tu
Wysłany: 2010-11-29, 22:15   

Od kilku miesięcy myślę o kupieniu balisonga (butterfly knife może też być, jak ktoś nie wie ;d). Tylko że na tym myśleniu się kończy. Może kiedyś.

Raymaniac 
Dupa forum
State Alchemist

Wysłany: 2010-11-30, 08:06   

Skoro juz odkopano to dodam, ze tydzien temu znalazłem w szafie swój wojskowy, o taki taki
http://www.militaria.pl/c.../6/noz_wz98.gif
Loffciam go <333

kijodszczotki 

Wysłany: 2010-12-15, 16:55   

ja też mam scyzoryk :) taki http://zakupy.ibex.pl/dat...96/scyzoryk.jpg

Kiepan 
Moderator
Muzyk

Nick na CM: Adik000
Wysłany: 2012-08-26, 21:03   

Balisong to świetna zabawka. Umiem już parę tricków, ale do płynnego wykonania jeszcze mi daleko. Jest tylko jedna strasznie uciążliwa wada balisongów. Można kupić taniego balisonga za 25zł, który rozkręca się przy wykonywaniu tricków i co 5 minut trzeba go dokręcać kluczem. Później jest dziura - NIE MA 'średnich' balisongów. Jeżeli chcemy porządnego balisonga, musimy liczyć się z kosztem nawet tysiąca złotych ;o

Ja jak na razie pozostaję przy moim Jockerze, może uda mi się go jakoś zmodyfikować, żeby się nie rozkręcał. Póki co, nóż w jedną rękę, klucz w drugą i jazda!

Madness 
noszę wiadro na głowie

Nick na CM: Lubiący CM
Wysłany: 2012-09-23, 12:13   

Pora na nieco archeologii.

Od jakiegoś czasu już bawię się motylkami (czyli balisongi, jak adik wspomniał). Też mam nożyk Jokera - może nie jest to czysta zajebistość pokroju Benchmade 42, ale wiele się różni w porównaniu do gówien z bazaru, w których śrubki się zużywają po 3 dniach zabawy :lokurczaki:

Odpowiedz do tematu