Nick na CM: Raymaniac
Wysłany: 2012-09-20, 13:00 Kickstarter
No własnie. Czym jest Kickstarter wie chyba każdy kto choć trochę siedzi w temacie gier.
Czy idea finansowania przez graczy gier może naprawić rynek i pokazać czego chcą tak naprawdę? Czy może to tylko chwilowa moda z której w łuższym czasie nie wyjdzie nic ciekawego?
Dla mnie serwis ma swoje plusy i minusy.
Plusy to zdecydowanie fakt, że dzięki temu doczekam się w końcu mokrego snu każdego fana RPG - zamiast kolejnych gównianych Dragon Age czy Mass Effect dostanę hity w starym stylu - Wasteland 2, odświeżone Baldurs Gate (i trójkę w dłuższej perspektywie czasowej) czy Project Eternity od Obsidianu. Miodzio, fajnie jakby CDP wydało to w pudełkach. No i powróci Carmageddon.
W związku z tym mam cichą nadzieję że własnie dzięki temu serwisowi będzie mi dane zagrać w kontynuacje jakiegoś Croca, Jazza Jackrabbita czy innej starej szpili.
Jesli chodzi o minusy to jest nim przede wszystkim wysyp wszystkiego, przez co oprócz wspomnianych wyżej perełek pojawiają się totalne absurdy - wspomniany wyżej Project Eternity wymagal zebrania miliona. Jako ze poszło szybko, twórcy obiecali ze jesli kwota dobije do 2,5 miliona... to dodadzą do gry dodatkową postać. Ludzie, serio? 1,5 miliona za jakiegos randomowego bohatera?
Dla mnie pomysł super. Jestem wielkim fanem gier indie, bo to jedyne nowości, które chodzą mi na kompie i naprawdę czekam na jakieś produkcje. Ciekawią mnie najbardziej losy OUYi (czy jak to tam się wymawia), bo o ile z grami ta inicjatywa jest ok, o tyle naprawdę dziwi mnie finansowanie jakiejś konsoli. Może wypali, może nie. Mam jednak cichą nadzieję, że kilka ciekawych gier nam przyniesie.
Jak to zresztą zrobił Kamil Scheicht Serwis ma swoje plusy i minusy, zdarzały się już oszustwa. Ogólnie jestem za tą ideą. Fajnie widzieć jak fani zbierają środki na np. remaster swojej ulubionej gry :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum