| FAQ | Szukaj | U¿ytkownicy | Grupy | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Religie
Autor Wiadomo¶æ
TeKo 

Sk±d: Gdańsk
Wys³any: 2009-03-25, 18:48   

Cytat:
Osobiście schylałbym się raczej ku teorii cyklicznych wszechświatów.
Ewentualnie Wieloświat.

Cytat:
Yy kto Cię uczył historii? Od kiedy zasada "śmierć za śmierć" ma coś wspólnego z chrześcijaństwem?
A co się kryło za tym prawem? Nie rób bliźniemu co tobie nie miłe. Skądś to znamy c'nie?

Crux 

Nick na CM: Zawisza Czarny
Sk±d: Z Radomia
Wys³any: 2009-03-25, 20:01   

Ta grafika miała być śmieszna, ale nawet nie jest zgodna z nauczaniem Kościoła. Komunia to nie żaden symbol, a prawdziwe Ciało (choć niezmieniające smaku, wyglądu, itp.) Chrystusa.

Hehehe, wiesz, że potop prawdopodobnie nie jest tylko wymysłem Żydów, jak sugerujesz? Badacze naprawdę się tym zajmują, więc proszę mi tu bez kpin.

TeKo 

Wys³any: 2009-03-25, 20:36   

Owszem, na pewno był kiedyś wielki potop, ale nie taki jaki mówi Biblia, że zdemolował wszystko.
Po prostu małe ludziki wymyśliły sobie, że tak wielki potop musi być ingerencją boga tak samo jak tęcza.

Cytat:
Ta grafika miała być śmieszna, ale nawet nie jest zgodna z nauczaniem Kościoła. Komunia to nie żaden symbol, a prawdziwe Ciało (choć niezmieniające smaku, wyglądu, itp.) Chrystusa.
A dzięki wyrwanym sercom ku czci Ra, Słońce faktycznie wschodziło kolejnego dnia.

Kostek 
Ornitolog

Sk±d: Inąd
Wys³any: 2009-03-25, 20:53   

Matko, weź się nie wypowiadaj :p Wyrywanie serc to zwyczaj aztecki, nie egipski, a bogiem Azteków nie był Ra, tylko Tonatiu.

Poza tym jego wypowiedź miała na celu jedynie wykazanie głupoty tego motivatora, który nam zaprezentowałeś i nie była przyczynkiem dyskusji na tematy teologiczne.

TeKo 

Wys³any: 2009-03-25, 21:12   

Cytat:
Matko, weź się nie wypowiadaj :p Wyrywanie serc to zwyczaj aztecki, nie egipski, a bogiem Azteków nie był Ra, tylko Tonatiu.
Jeden ch*j. Moja wypowiedź miał na celu pokazanie, że kiedyś ludzie obchodzili pewne obrzędy i oni uważali je za słuszne. Tak samo ma się sprawa dzisiaj, obchodzimy jakieś tam obrzędy i jesteśmy święcie przekonani, że to prawda, bo ktoś tak nam powiedział.

Kostek 
Ornitolog

Wys³any: 2009-03-26, 09:52   

Wcale nie jeden wuj, bo takimi wypowiedziami, które skorygowałoby już dziecko w podstawówce, zwyczajnie się ośmieszasz A upraszczanie religii do "obrzędów" i robienia tego, co ktoś nam powiedział, nie jest już nawet żałosne.

kooniq 

Nick na CM: kooniq
Sk±d: leśna kraina
Wys³any: 2009-03-26, 10:42   

TeKo napisa³/a:
Tak samo ma się sprawa dzisiaj, obchodzimy jakieś tam obrzędy i jesteśmy święcie przekonani, że to prawda, bo ktoś tak nam powiedział.

Hmm, rzeczywiście większość obrzędów, które obchodzą katolicy jest oparta na tradycji, nigdzie nie ma ich potwierdzenia w Biblii. Ale ja wychodzę z założenia że skoro moi przodkowie x lat kultywowali te tradycje, nie wymarli od niej (;]), to dlaczego miałaby być zła? Zresztą tradycja buduje wspólnotę, więzi rodzinne o których podtrzymywaniu mówi Kościół.
Jak rozmawiam ze ŚJ, to właśnie to katolikom zarzucają, stosowanie się do zasad tradycji, a nie do Słowa Bożego. Weźcie np. znajdźcie w Biblii jakiś obrzęd czy sakrament który katolicy kultywują, a o którym pisze w Piśmie Św. - ja nie potrafiłam;P albo wyjaśnić dlaczego Papież zakazał używać imienia Boga - Jehowa, w prawie kazdym miejscu w Biblii, zastępując je zwrotami Pan czy właśnie Bóg. Dziwne.

Przepraszam, że się dopisuję, ale musiałem edytować niektóre posty. /baczus
Ostatnio zmieniony przez baczus 2009-03-26, 14:17, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Kostek 
Ornitolog

Wys³any: 2009-03-26, 16:10   

Eem, ale to banalne. Kapłaństwo i Eucharystia - ustanowione w trakcie Ostatniej Wieczerzy, chrzest - chrzest Jezusa w Jordanie, namaszczenie chorych - tradycja żydowska, ślub również wywodzi się z judaizmu, spowiedź - "to co zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie", bierzmowanie - zesłanie Ducha Św. na apostołów.
Co do imienia Boga - papież uczynił gest w stronę tradycji Żydów, którzy nie mogą wypowiadać imienia Pana. Obecnie zastępuje się je zwrotem Adonai.

TeKo 

Wys³any: 2009-03-26, 18:00   

A czemu nie wierzysz w Hefajstosa? Przecież on też jest bogiem, przecież on też istnieje :(

kooniq 

Wys³any: 2009-03-26, 18:04   

Kostek napisa³/a:
chrzest Jezusa w Jordanie

Chrzest Jezusa też im powiedziałam - stwierdzili że katolicy robią to źle, bo chrzczą niemowlęta a w Biblii chrzciło się wyłącznie dorosłych.

Kostek napisa³/a:
namaszczenie chorych - tradycja żydowska (...) papież uczynił gest w stronę tradycji Żydów

znowu tradycja;p

eh, po prostu bardzo trudno ich zagiąć.
Zaprosili mnie na 9 kwietnia do Sali Królestwa, odbędzie się wtedy jedyne święto które obchodzą (Pamiatka Śmierci Jezusa czy coś takiego;p). Może pójdę.

edit: TeKo, nie będę z Tobą dyskutować, bo nic konstruktywnego z tego nie wyniknie;]
Ostatnio zmieniony przez kooniq 2009-03-26, 18:10, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

TeKo 

Wys³any: 2009-03-26, 18:09   

A i jeszcze jedno. Obchodzisz Boże Narodzenie? W końcu to pogańska tradycja, tylko Chrześcijanie wypierając pogan "zapożyczyli" sobie tą tradycję.
Jaka jest pewność, że obrzędy mające kilka tysięcy lat są autentyczne?
Ktoś kiedyś napisał mitologiczne opowieści o bogach, jaka jest pewność, że tak nie było z Biblią?

@Up
Muszę się z tobą zgodzić. To jak dyskusja pomiędzy wodą a ogniem. Jedna strona uważa, że ona ma rację, a druga - wiadomo co.

kooniq 

Wys³any: 2009-03-26, 18:13   

TeKo napisa³/a:
A i jeszcze jedno. Obchodzisz Boże Narodzenie? W końcu to pogańska tradycja, tylko Chrześcijanie wypierając pogan "zapożyczyli" sobie tą tradycję.
Jaka jest pewność, że obrzędy mające kilka tysięcy lat są autentyczne?
Ktoś kiedyś napisał mitologiczne opowieści o bogach, jaka jest pewność, że tak nie było z Biblią?

@Up
Muszę się z tobą zgodzić. To jak dyskusja pomiędzy wodą a ogniem.

wszystko co mówisz biore na wiare, że Kościół mówi prawde^^ takie pytania mogłoby się zadać wyznawcom doslownie KAŻDEJ religii.. prawdy dowiemy się chyba dopiero po smierci;P

TeKo 

Wys³any: 2009-03-26, 18:18   

Cytat:
prawdy dowiemy się chyba dopiero po smierci
Z jednej strony nie mogę się jej doczekać ^^ Z drugiej strony trochę się jej boję :P

Kostek 
Ornitolog

Wys³any: 2009-03-26, 18:40   

TeKo napisa³/a:
A czemu nie wierzysz w Hefajstosa? Przecież on też jest bogiem, przecież on też istnieje :(

Męczy mnie powtarzanie, że ja nie wierzę raczej w nic.

Co do obchodów świąt ŚJ - sam poszedłbym z czysto antropologicznej ciekawości. Wątpię jednak, by dorównywałoby to urokiem prawosławnemu odpustowi w Jabłecznej (najpiękniejszy zwyczaj z jakim spotkałem się w życiu).

TeKo 

Wys³any: 2009-03-26, 18:45   

Opierałem się na tym poście :P
Cytat:
Ja właściwie jestem katolikiem

To na koniec takie pytanie z ciekawości:
Skoro nie wierzysz, to czemu tak bronisz katolicyzmu? ;)

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: