Wys³any: 2009-05-11, 13:58 Polska rzeczywistość muzyczna
Według mnie, temat ważny. W kwestii muzyki jesteśmy analfabetami. Ludzie słuchają tych wszystkich Esek czy RMFów, a gdzie tam klasyka? Same nowoczesne badziewia. Gdzie coś starego? Czasami puszczą, jak im nowości się skończą (wypełniacze muszą być!), ale to za mało. Jakie pojęcie o muzyce mają takie gnojki w moim wieku? ŻADNE.
- "Czego słuchasz?"
- "Rocka."
- "Dokładniej?"
- "A no Feel (czy jakiÅ› inny pop co leci w RMFie)"
Typowy dialog z moim kolegą. Jest w klasie jeden co słucha "muzyki gimnazjalnej" (ciekawe określenie :P) czy Linkin Park.
Ostatnio mój tata zamówił wszystkie Metal Hammery, gdzie był artykuł o Whitesnake. Przeczytałem też o innych zespołach, które mnie interesują (mimo, iż przeterminowane ;p). Było o Malmsteenie. Zacytuję kawałek tego tekstu:
"Zawartość Eclipse to wygładzony i melodyjny hard rock (...). Utwory takie jak Fautline, Making Love, czy ballada Save Our Love to utwory, które spokojnie mogłyby znaleźć się w radiu [i tutaj uwaga!] (oczywiście nie u nas, bo u nas można usłyszeć hip-hop, dance, pop, rapową 'pogadankę' itp.) (...)"
I co? Czasopismo z połowy 2000, a to jest cały czas aktualne! Prawie 9 lat, a tu się nic nie zmieniło!
Zupełnie inna sprawa to polskie zespoły muzyczne. Czy w radiach słuchanych przez 90% społeczeństwa leci jakaś Coma czy Hunter? Nie. A czemu? Dlaczego? Może ktoś wie? Ile można słuchać Feelu, Dody czy innego dziadostwa? Nie znudziła się im jeszcze ta komercyjna papka? Otwórzcie oczy! Zespoły, które powinny być wręcz wielbione są tak naprawdę na scenie undergroundowej! A stary polski rock i metal? TSA, Turbo? Gdzie to jest? Jeśli ktoś to w stacjach radiowych ma, to leży gdzieś w kącie, zakurzone, niechciane. Z opowiadań rodziców wiem, że kiedyś w radiu leciały takie rzeczy. Więc...?
Nick na CM: DJ_Pekka 19
Wys³any: 2009-05-11, 14:22
Więc nic nie zrobisz. Zetka i RMF są widocznie poświęcone jakimś nastolatkami typu Hanka Montanka, rzadko puszczają tam jakiegoś rocka. Ale co zrobisz? Każdy ma inny gust muzyczny :P
BTW: jak zobaczyłem linka do tego tematu na twoim opisie, to chyba myślałem że mnie szlag trafi, jak zobaczę jakąś bitwę xd
Nie chodzi mi już o gusty, bo to rozumiem, ale chodzi o ogłupianie młodych przez stacje radiowe. Jakby zrobili przeplatankę, np. teraz damy, dance, potem rock, potem hip-hop, później rap, a później metal. Ew. o 14.00 audycja rock, o 15.00 hip-hop, 16.00 dance, 17.00 metal, 18.00 pop itp. A w nocy dać stare przeboje.
Wys³any: 2009-05-11, 14:30 Re: Polska rzeczywistość muzyczna
... napisa³/a:
Jakie pojęcie o muzyce mają takie gnojki w moim wieku? ŻADNE.
to normalna kolej rzeczy. większość dzieci w Twoim wieku jest jeszcze nieuświadomiona muzycznie. można rzec, że jesteś swoistym fenomenem, a stałeś się nim zapewne dzięki swoim rodzicom, którzy wszczepili w Ciebie taki, a nie inny gust muzyczny.
Wys³any: 2009-05-11, 14:34
Tak jak ja - chociaż, mam kolegę który słucha klubowej muzyki (która się wg. niego nazywa dance, omg) i nie za bardzo mi się to podoba ;p I zgadzam się z opinią kijaodszczotki, bo zwykle wpływ na gust muzyczny mają rodzice.
EDIT
:
... napisa³/a:
o 14.00 audycja rock, o 15.00 hip-hop, 16.00 dance, 17.00 metal, 18.00 pop itp. A w nocy dać stare przeboje.
Zwróć uwagę na to, że w Zetce i RMF nie ma żadnych audycji.
Nick na CM: Raymaniac
Wys³any: 2009-05-11, 14:34
Sprawa jest prosta jak drut- RMF i taka ESKA to stacje KOMERCYJNE, skierowane na zysk.
Uważacie, że jeśli puszczą jakiś mało znany zespół to podbiją sobie licznik słuchaczy ? To czemu w takim razie taka trójka finansowo stoi gorzej od "eremefki", aaaaa ?
Druga sprawa, że muzyka popularna jest słuchana przez przeciętnego Kowalskiego chętniej niż np. tru awangardowy zespół rockowy. Po raz kolejny posłuże sie przypadkiem z mojego podwórka- jadę z wujostwem i kuzynem dłuższa trasą do Gdańska. Prawie całą drogę leciało Radio Zet, potem dla urozmaicenia zaczeliśmy grzebać po innych stacjach, żeby nagle usłyszeć "Bring me to Life" Evanesence. Po niecałej minucie wujek skomentował "Weżcie przełączcie to cholerne wycie". Dla przecietnego słuchacza muzyka popularna= muzyka bardziej przystepna dla ucha. Muzyka bardziej przystępna= więsksze zyski. Life is brutal, stacje komercyjne maja w dupie co puszczają, dopóki to przynosi większa flotę.
Wys³any: 2009-05-11, 14:39
Raymaniac napisa³/a:
Prawie całą drogę leciało Radio Zet, potem dla urozmaicenia zaczeliśmy grzebać po innych stacjach, żeby nagle usłyszeć "Bring me to Life" Evanesence. Po niecałej minucie wujek skomentował "Weżcie przełączcie to cholerne wycie".
Już to kiedyś pisałeś o_O A co do tych zysków - to się całkowicie zgadzam, dla mnie tylko trójka jest dobrą stacją, bo są ciekawe audycje - np. Program Alternatywny - nazwa może zmylić, że to jakiś alternative rock, ale w rzeczywistości puszczają mieszankę - trochę elektroniki, trochę rocka itd.
Matko, i co z tego? Niech każdy słucha, czego chce, osoba bardziej wymagająca i tak znajdzie coś dla siebie. Nie każdy lubi metal (vide ja) i nie każdy musi mieć nie wiem jak wygórowany gust. Słuchacze Feela jakoś mi nie przeszkadzają. Ciebie, ..., mógłbym się równie dobrze czepić, że klasyki nie słuchasz (klasyki w sensie że muzyki klasycznej, nie klasyki rocka), bo to spłyca, ale po co, każdy ma swoje i tyle.
Słuchać to tak naprawdę mogą czego chcą, ale jeśli nie wiedzą co to Deep Purple czy Led Zeppelin, to oznacza, że coś nie tak z nimi. Wystarczy powiedzieć, że zespół hard rockowy. Ale nikt nie wie, bo ogłupiło ich komercyjne radio.
Nick na CM: Raymaniac
Wys³any: 2009-05-11, 15:04
Gówno prawda. Jesli to ich nie interesuje, to moga mieć wyjebane nawet w największe legendy Rocka i uważac Led Zeppelin za firmę zajmujaca się importem czesci samochodowych lol2. To jest tylko twój punkt widzenia, równie dobrze fani techno czy innych rodzajów moga cie wyśmiać, że nie znasz ich guru i bedzie to równie glupie ;P
uu, stary temat ;p Ludzka rzeczywistość taka jest i była i tego nie zmienisz na większą skalę, dopóki nie będziesz miał miliardów na koncie ;]
Nick na CM: kahn39/musialmati
Wys³any: 2009-05-11, 15:19
Temat glupi, mogles go poruszyc w muzyce. Nie mam nic do napisania ciekawego, pewnie dlatego, ze gowno tu mozna napisac i po prostu tego nie zmienisz, mozesz jedynie zachecac znajomych (tak jak ja zrobilem z niektorymi ).
A ty wielokropek jestes muzyczny gnojek, bo nie sluchasz jazzu.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum