Nick na CM: smalltomasz
Wysłany: 2009-01-17, 17:19
Nie koncentrujÄ siÄ na religii. MoĹźe to i puste, ale jakoĹ nie obchodzi mnie wiara. Na papierze jestem katolikiem, a w praktyce tylko psujÄ statystyki. ;)
_________________ A nurse! a nurse! My kingdom for a nurse!
ChodzÄ do koĹcioĹa kiedy mam dobry okres - czyli wtedy, kiedy jestem pewna tego, co mnie otacza i czujÄ siÄ bezpieczna. Nie wiem czemu, ale o Bogu myĹlÄ tylko wtedy, kiedy mi siÄ Ĺźycie ukĹada.;p ChociaĹź czasem bywa tak, Ĺźe jak pĂłjdÄ do koĹcioĹa to poprawi mi siÄ nastrĂłj. Ale ogĂłlnie...gdyby nie biedna babcia, pewnie zmieniĹabym wyznanie na jakieĹ protestanckie. WolÄ opieraÄ wiarÄ w 100% na Biblii niĹź w 30% na Biblii, a w 70% na tradycji...Elementy tradycji tylko zmuszajÄ mnie do myĹlenia, Ĺźe to wszystko jest wymyĹlone przez czĹowieka. A to wierze nie pomaga.;P
Ja wĹaĹciwie jestem katolikiem, choÄ przez pewien czas byĹem agnostykiem. Jesli miaĹbym zmieniÄ wyznanie to w zasadzie tylko zmieniĹbym obrzÄ dek na unicki.ChoÄ coraz czÄĹciej wydaje mi siÄ, Ĺźe jestem po prostu teistÄ .
Nie pijÄ c do nikogo, zauwaĹźyĹem, Ĺźe ci, ktĂłrzy mĂłwiÄ , Ĺźe opierajÄ siÄ na Biblii, a nie na KoĹciele, nigdy jej nie przeczytali.
Nick na CM: smalltomasz
Wysłany: 2009-01-18, 19:28
cyckii stwierdziĹa, Ĺźe jestem apateistÄ (dobrze to odmieniĹem? ;d)... i chyba to jest najbliĹźsze prawdy. WedĹug mnie ta ankieta jest kiepska, nieprzemyĹlana. ;p
_________________ A nurse! a nurse! My kingdom for a nurse!
Nick na CM: Raymaniac
Wysłany: 2009-01-18, 20:35
No wiec agnostyk, ale wĹaĹciwie nie do konca. WierzÄ w Boga <a raczej to, Ĺźe faktycznie jest ktos nad nami i Ĺźe Pismo sw. jest w miarÄ autentyczne>, ale w koĹcióŠjuz niekoniecznie. Jest w nim za duĹźo niedopowiedzeĹ, za duĹźo kontrowersji, za duĹźo decyzji, ktĂłre wcale nie wynikaĹy z "woli boĹźej", za duĹźo przekĹamaĹ historycznych, ktĂłrych nie widzÄ tylko Ĺlepi katolicy. Od czasu do czasu siÄ wybiorÄ, lubie sobie podyskutowaÄ z jednym znajomym ksiedzem, ale nic ponadto.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum