Nick na CM: smalltomasz
Wysłany: 2009-01-17, 17:19
Nie koncentruję się na religii. Może to i puste, ale jakoś nie obchodzi mnie wiara. Na papierze jestem katolikiem, a w praktyce tylko psuję statystyki. ;)
_________________ A nurse! a nurse! My kingdom for a nurse!
Chodzę do kościoła kiedy mam dobry okres - czyli wtedy, kiedy jestem pewna tego, co mnie otacza i czuję się bezpieczna. Nie wiem czemu, ale o Bogu myślę tylko wtedy, kiedy mi się życie układa.;p Chociaż czasem bywa tak, że jak pójdę do kościoła to poprawi mi się nastrój. Ale ogólnie...gdyby nie biedna babcia, pewnie zmieniłabym wyznanie na jakieś protestanckie. Wolę opierać wiarę w 100% na Biblii niż w 30% na Biblii, a w 70% na tradycji...Elementy tradycji tylko zmuszają mnie do myślenia, że to wszystko jest wymyślone przez człowieka. A to wierze nie pomaga.;P
Ja właściwie jestem katolikiem, choć przez pewien czas byłem agnostykiem. Jesli miałbym zmienić wyznanie to w zasadzie tylko zmieniłbym obrządek na unicki.Choć coraz częściej wydaje mi się, że jestem po prostu teistą.
Nie pijąc do nikogo, zauważyłem, że ci, którzy mówią, że opierają się na Biblii, a nie na Kościele, nigdy jej nie przeczytali.
Nick na CM: smalltomasz
Wysłany: 2009-01-18, 19:28
cyckii stwierdziła, że jestem apateistą(dobrze to odmieniłem? ;d)... i chyba to jest najbliższe prawdy. Według mnie ta ankieta jest kiepska, nieprzemyślana. ;p
_________________ A nurse! a nurse! My kingdom for a nurse!
Nick na CM: Raymaniac
Wysłany: 2009-01-18, 20:35
No wiec agnostyk, ale właściwie nie do konca. Wierzę w Boga <a raczej to, że faktycznie jest ktos nad nami i że Pismo sw. jest w miarę autentyczne>, ale w kościół juz niekoniecznie. Jest w nim za dużo niedopowiedzeń, za dużo kontrowersji, za dużo decyzji, które wcale nie wynikały z "woli bożej", za dużo przekłamań historycznych, których nie widzą tylko ślepi katolicy. Od czasu do czasu się wybiorę, lubie sobie podyskutować z jednym znajomym ksiedzem, ale nic ponadto.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum